Det var på julaftonen som det infördes nya alkoholrestriktioner. Servering av alkohol blev förbjudet mellan klockan 20.00 och 11.00. Reglerna skulle gälla till och med den 15 januari.
Två dagar före det att förordningen om tillfälligt förbud mot att servera alkohol efter klockan 20.00 skulle sluta gälla hade varken branschorganisationen Visita eller Norrköpings kommun fått några signaler om att förbudet skulle förlängas.
Vissa restauranger i Norrköping hade till och med gått ut i sociala medier och meddelat att de fick sälja alkohol till klockan 22.00 från och med lördagen den 16 januari.
Men på torsdagsmorgonen kom nytt besked. I en tv-intervju berättade socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen beslutat att förlänga alkoholförbudet.
– Jag såg nu att det blir en förlängning. Jag har precis inlett en dialog tillsammans med vår kommunikationsavdelning för att så snabbt som möjligt kunna gå ut med info till våra verksamhetsutövare, säger Magdalena Öberg, enhetschef, livsmedel vid Norrköpings kommun.
En som inte är så imponerad av hur regeringen hanterat den här frågan är Norrköpingskrögaren Jerney Kovac.
– Som helhet tycker jag att de som bestämmer inte visar någon som helst respekt mot besöksnäringen, säger Jerney Kovac, som driver restaurangen Enoteket i Norrköping.
Hur menar du då?
– Man bryr sig inte om restaurangerna. Hade det varit stora industriföretag hade man inte agerat så här. Vi är många små enheter, men även om vi arbetar tillsammans möts vi av respektlöshet. Myndigheterna har dålig förståelse för hur vår bransch fungerar.
Hur ser du på att alkoholförbudet förlängs?
– Jag är upprörd, men inte förvånad. Man ger oss noll i framförhållning när man dagen innan bara förlänger 20-regeln. Alla scheman var satta enligt informationen om en återgång till klockan 22. Personal var tillsagd och gäster var aviserade.
Den tidigare restriktionen om att alkoholserveringen måste upphöra klockan 22 i stället för 23 är, enligt Jerney Kovac, ytterligare ett exempel på bristande förståelse.
– Om det varit klockan 23 kunde vi ha två sittningar per kväll i stället för en. Jag tror allvarligt talat att den där sista timmen inte kan spela så stor roll. Undersökningar visar ju att restaurangena bara står för fem procent av smittspridningen.
Hur mycket har ni tappat på att stänga klockan 20 under de storhelger som varit?
– Enligt preliminära siffror har vi bara fått in 30 procent jämfört med det vi brukar. Och då kan vi i december ändå sälja lite delikatesskorgar och sånt. Nu när vi har de normalt tunga månaderna januari, februari och mars framför oss ser det riktigt mörkt ut.
– Vi pratade om det här i går faktiskt, vad kan vi göra nu? Jag måste tyvärr konstatera att vi aldrig tidigare haft så dåligt med alternativ som just nu, säger han.
När Jerney Kovac pratar med krögarkollegor i Norrköping får han intrycket av att många delar hans uppgivenhet.
– Jämfört med när det började förra våren tycker jag att det inte längre finns någon kampvilja. Man har börjat förstå hur allvarligt det här är. Det är nog först till sommaren som det blir bättre, men det är många månader kvar tills dess, säger Jerney Kovac.
Förbudet om att sälja alkohol efter klockan 20 förlängs till och med den 24 januari. När det gäller den andra krogrestriktionen som infördes i december, den om att det bara får sitta fyra personer vid varje bord på serveringsställen, så är den oförändrad.