Krögarens reaktion: "Vi har ingen chans att ställa om"

"Vi har ingen chans att ställa om på så här kort tid. Och mest jobbigt är det för personalen." Det säger Majed Lahdo, ägare till bland annat restaurang Pappa grappa om de nya restriktionerna för restauranger och caféer.

I januari visade personalen på Pappa Grappa sitt missnöje över regeringens hantering av branschen under coronakrisen genom att delta i Kastrullupproret. Och missnöjet fortsätter.

I januari visade personalen på Pappa Grappa sitt missnöje över regeringens hantering av branschen under coronakrisen genom att delta i Kastrullupproret. Och missnöjet fortsätter.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-02-25 20:00

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten på onsdagen lämnade besked om hårdare restriktioner, som ska gälla från 1 mars, var krögaren Majed Lahdo i full gång med planeringen för att öka öppettiderna. Från och med nästa vecka skulle han kunna hålla öppet till 22. Nu måste han – och alla andra serveringsställen – stänga redan klockan 20.30.

Han dolde inte sin besvikelse.

– Jag har köpt in varor och lagt om schemat för personalen. Nu får vi backa igen på väldigt kort tid, vi har bara några dagar på oss. Vår vardag är verkligen inte enkel. Och jag tänker inte bara ekonomiskt, utan också på min personal som ständigt lever i ovisshet, säger han.

– Det hade varit mycket bättre om regeringen tänkt mer långsiktigt och redan i januari sagt att vi skulle hålla stängt från 20.30. Det här leder bara till en otrygg miljö för de anställda i branschen.

Men det här handlar ju om att minska smittspridningen?

– Jag har full förståelse för att man måste ta till regler för att begränsa smittspridningen, men vad är det som säger att restaranggäster smittar mer än de som åker kollektivtrafik? Där finns ju inte alls samma regler. Och vi i restaurangbranschen måste ju också ha något att leva av.

De nya restriktionerna säger att det dock är möjligt för restauranger att leverera mat för avhämtning. Någon som Pappa grappa också vanligtvis gör.

– Men det kommer vi inte heller att kunna göra efter 20.30. Vi kan inte ha personal enbart för det.

På Max vid Packhusrondellen, som vanligtvis har nattöppet, innebär de nya restriktionerna att de 102 sittplatserna kommer att stå tomma kvälls- och nattetid.

– Men vi har många kunder i vår drive through och antalet har ökat. Vi har också en app som man kan göra sitt köp genom, så kommer vi ut med maten. Men det är klart, kundkontakten inne i lokalen kommer vi ju sakna och vad det kommer att innebära ekonomiskt vet vi inte, säger Emma Andreasson, trainee, på restaurangen.

undefined
Elias Hanouch, delägare i Hagebygrillen, säger att verksamheten mycket lever på avhämtning, men kommer ändå att påverkas av de hårdare restriktionerna.

På Hagebygrillen hade delägaren Elias Hanouch nya restriktioner att fundera över.

– Det har blivit betydligt tuffare för oss framförallt på luncherna. Folk äter inte ute lika mycket. Och det nya beslutet påverkar också, även om inte jättemånga sitter här kvällstid. Men vi lever mycket på avhämtning. Och vi måste ju anpassa oss efter läget, säger han.

Majed Lahdo på Pappa grappa reagerar på de nya restriktionerna - och vår reporter tog med sig synpunkterna till statsepidemiolog Anders Tegnell. Till höger Elias Hanouch på Hagebygrillen.
Majed Lahdo på Pappa grappa reagerar på de nya restriktionerna - och vår reporter tog med sig synpunkterna till statsepidemiolog Anders Tegnell. Till höger Elias Hanouch på Hagebygrillen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!