Östgöta kök gör en jättesatsning på Arkösunds hotell tillsammans med dess nio delägare.
Om- och tillbyggnaden av anläggningen startade efter förra sommaren. 2 juni i år beräknas allt stå klar för att invigas på Nationaldagen.
Anläggningen går från att vara ett sommarhotell till en året runt-destination.
Thomas Hallgren som är delägare i Östgöta kök kommer som vanligt jobba på plats under sommarhalvåret med företagets hotell- och destinationsansvariga Malin Petersén. Men för att matcha efterfrågan har Östgöta kök lockat till sig krögarparet Maria och Jörgen Andersson som kommer att vara en del av verksamheten med adress Världens ände 3.
– Det som slog oss var vilka lika värderingar vi har. När vi var här första gången och fick höra talas om Arkösunds historia men också om vart platsen är på väg. Satsningar i ortens butik och på hotellet. Då kände vi att det är nu vi vill vara med. Inte om två, tre år, säger Jörgen Andersson som var med i det svenska kocklandslaget mellan åren 1993–1996.
Paret har flyttat runt och jobbat med olika profilprojekt i landet som Iggesund, Stockholm och nu senast i Småland på Madame Brasserie i Värnamo och Isaberg Höganloft.
– Det kommer vara olika kostymer här i Arkösund. En för sommaren då det går åt väldigt mycket folk. En annan under konferensperioderna. Men vi ska alltid finns här och göra en bra leverans, säger Jörgen Andersson.
Skärgårdshotellet genomgår nu sin största förvandling under sin 130-åriga historia.
Hotelldelen från 2016 kommer att byggas till med elva nya rum. Det kommer att finns en helt ny wellnessavdelning i souterräng i den bortre delen av det nybyggda huset. Den ursprungliga byggnaden från 1895 har byggts till med ett orangeri, lounge och konferensrum.
Nybyggnationen kommer att ha många braskaminer för ökad trivselfaktor under den kalla årstiden.
– Den största förändringen av alla är att vi inte stänger dörren vecka 32. Vi tror mycket på Arkösund som destination och som helhet. Det är tyst, mörkt, personligt, nära, tryggt och igenkännande, säger Malin Petersén.
Hon jobbar med att utveckla besöksnäringen på orten tillsammans med AIF (Arkösunds intresseförening), Norrköping och Söderköpings kommuner och skärgårdsborna.
– Det må drivas av en fastighetsägare och ett företag men det här är verkligen Arkösundsbornas ställe.
– Det är den andra delen av året som jag ser som en otrolig fördel att äntligen kunna visa upp. När det viner runt knuten och det går vita gäss på sjön. Eller när isen ligger still och havsörnarna äter i det vilda. Det är då vi behöver ha alla samarbeten på plats med Arkösundsborna, säger Malin Petersén
Det handlar inte bara om svenska besökare och konferenser utan också om att locka till sig utländska gäster.
– Man vill känna igen sig när det är rörigt i världen. Dels blir det exotiskt för den utländska gästen men för oss svenskar blir det igenkännande. Vi mår väldigt bra i det. Att det är avskalat och nära gästen, säger Malin Petersén.
Känner ni ingen oro att satsa nu när inflationen ökar och det är oro ute i världen?
– Det är en plan och en vision som funnits under lång tid och till slut så ramlar man in i att man måste fatta ett beslut. Beslutet togs, men det var innan Bregott kostade 72 kronor paketet. Vi känner oss varken skrämda eller oroliga utan känner oss väl rustade, säger Malin Petersén.