När den tidigare ägaren Vaclav Casta gick i pension klev hans 26-årige son Gunnar Casta fram och tog över, tillsammans med kompanjonen Gabro Isa. Och den 9 januari återuppstår den tjeckiska lunchresturangenen. Liksom tidigare kommer det vara tjeckisk mat och öl som står i fokus, varierat med svensk husmanskost som raggmunk, fläsk och dillkött. Och så ärtsoppa med hemgjorda pannkakor, på torsdagar förstås.
– Jag såg chansen att ta över facklan när han gick i pension och jag vill driva den i samma anda som han har gjort. Men vi kommer även att öppna upp om kvällarna. Vi har ansökt om alkoholtillstånd. Så det blir barhäng här så småningom, säger Gunnar Casta.
Vad är din egen favoriträtt på menyn?
– Oj, det finns många. Men raggmunk och fläsk är riktigt gott alltså, säger Gunnar Casta, som också är väl bevandrad i den tjeckiska mat- och ölkulturen.
– Jag har tidigare jobbat med att sälja tjeckiskt öl och vin. Jag är uppväxt med tjeckisk kultur och besöker regelbundet min pappas hemland. Jag har alltid haft idén om att jag skulle vilja ta över och det kommer säkert bli tufft, men jag ska göra allt för att göra min pappa stolt, berättar Gunnar Casta.
Restaurangen har funnits sedan 1935. Fram till att Vaclav Casta tog över 2005 var det en klassisk svensk lunchrestaurang. Många byggkunniga vänner till Gunnar Casta har också hjälpt till ideellt för att färdigställa restaurangen till nyöppningen den 9 januari.
– Ja, det är faktiskt många som har frågat om de får hjälpa till. Utan kompisarna hade det nog vara svårt. Jag hälsar ett tack till alla som hjälpt till!