Kroppkakor med skirat smör

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2008-10-20 00:15
Kroppkakor är inget man ställer sig och gör om tiden är knapp. Men har man tid så är det ett stycke svensk matkultur värd att hålla vid liv.Det finns öländska och småländska kroppkakor. Skillnaden ligger i att de öländska innehåller både rå och kokt potatis. Pitepalt är en släkting med kornmjöl.Förbered fyllningen. Tärna fläsket och hackad löken. Fräs ihop i panna och krydda med mortelstött kryddpeppar.Skala och riv de råa potatisarna. Lägg rivet i ett durkslag, sätt en skål under och pressa ur så mycket vatten som möjligt. Efter någon minut kan man slå bort vattnet med se till att stärkelsen på botten blir kvar. Lägg den rivna potatisen i skålen. Riv den kokta potatisen och blanda i den tillsammans med mjöl och salt. Forma bollar stora som ägg. Öppna dem från sidan och stoppa in en tesked fyllning i varje. Sjud kroppkakorna i saltat vatten cirka 20 minuter. Äts med smält smör och rårörda lingon.
Recept
För 4 personer
8 råa potatisar4 kokta potatisar2 dl vetemjöl1/2 tsk saltFyll med:1 paket rimmat fläsk1 gul lök1/2 tsk krossad kryddpepparÄts med:
smält smörrårörda lingon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om