Fastighetsägarna har skyldighet att hålla taken fria från snöras. När snön kommer i mängder och lägger sig på taken blir det bråttom att eliminera rasrisken. Att snabbt få tag i många snöröjare gör att fastighetsägaren inte alltid väljer utbildad personal till jobbet på taken.
Outbildad extrapersonal
Ofta är det plåtslagare, med vana att jobba på tak, som utför snöröjning och tar bort istappar från tak. När de firmorna får mycket att göra kallar de in extrapersonal från bemanningsföretag, folk som oftast inte är utbildade plåtslagare.
- Ett problem är att de stora firmorna ofta har för mycket att göra, medan de små inte har något. Det är lite skevt, säger Klas Balck, ägare till Balcks Plåt AB.
Särskilt tydligt blev det under den snörika vintern för ett par år sedan. Då fick många helt utan kunskaper om att jobba på tak, tillfälliga jobb som snöröjare på hög höjd. De riskerade inte bara sina liv. Flera av dem förstörde även tak genom att hacka bort is på fel sätt.
För att höja kvaliteten på snöröjningen och även få bort oseriös personal, erbjuder sedan i höstas Enterprenörsföretagen kursen Skotta säkert. Där får snöröjarna lära sig att arbeta på ett säkert sätt, både för egen del med livlinor och med avspärrningar på marken. Men också hur man undviker takskador genom att använda gummiklubba. Meningen är att kunskaperna ska förmedlas vidare på arbetsplatserna. Inte minst till personal som inte är utbildad på området. För utbildade plåtslagare är det mer en uppfräschning av kunskaper.
- Det är bra, det blir en kvalitetshöjning, säger Klas Balck, som har två anställda som gått kursen.
Enligt honom är det ett högt tryck från branschen på kurserna.
Sett några exempel
På Länsförsäkringar i Östergötland känner man igen problemet med skadade tak efter vintersäsongens snöröjning.
- Vi har sett några exempel på det, men det har inte varit någon lavinartad ökning, säger Magnus Olsson, skadechef.
Han har hört talas om att utbildningen finns, men känner inte till så mycket mer om den. Att försäkringsbolagen skulle införa krav på licens för att försäkringen ska gälla, är inget de diskuterat.
- Däremot skulle jag som fastighetsägare kräva att firman jag anlitar har utbildad personal som ansvarar för att de inte skadar taket, säger han.