Den 18 november kontrollerade Tullverket ett paket i Malmö. Paketet kom från Nederländerna och mottagaren var en kvinna boende i Norrköping. När man öppnade paketet visade det sig innehålla droger.
Paketet innehöll totalt 998 gram 3-CMC och 995 gram 4-CMC kristalliserad narkotikaklassad katinon (en substans i kat), förpackat i två svarta påsar som även innehöll kaffebönor. Försäljningsvärdet på gatan beräknas ligga på 500 000 kronor.
Efter upptäckten beslutade polisen och chefsåklagare Torsten Angervåg att man skulle göra en så kallad bevisprovokation. Narkotikan byttes ut mot mjöl, preparerad med osynlig fluorescerande färg. Därefter lades paketet ut för utlämning vid en matvarubutik i centrala Norrköping.
Polisen bedrev nu aktiv spaning i ärendet, både mot butiken och kvinnans bostad. Den 23 november hämtade hon ut paketet. När kvinnan kommit hem genomförde polisen en husrannsakan i hennes hem. Det öppnade paketet låg i hallen – och kvinnans händer bar spår av färgen från mjölet.
Därmed kunde kvinnan åtalas. Norrköpings tingsrätt anser inte att det blivit ställt bortom rimligt tvivel att hon gjort sig skyldig till grov narkotikasmuggling och friar henne på den punkten. Men hon bedöms skyldig till försök till grovt narkotikabrott. Att rubriceringen "bara" blir försök hör ihop med att det faktiskt var mjöl och inte knark som hon hämtade ut.
Tingsrätten gör bedömningen att kvinnan "har fått klä skott för andra mer ljusskygga individer", men dömer henne ändå till fängelse i tre år.
Kvinnan förnekat gärningarna. Hon medger att hon hämtat ut det aktuella paketet, men visste inte vad det innehöll. I förhör har hon uppgett att hennes man, som sedan i våras avtjänar ett fängelsestraff för narkotikabrott, har missbruksproblem.
Under tiden som hennes man suttit i fängelse har hon, enligt egen utsago, blivit utsatt för påtryckningar som övergått i hot av okända personer. Enligt kvinnan har okända personer stått utanför hennes hus och hon har även tagit emot en väska från en okänd som innehöll marijuana. Då marijuanan luktade kraftigt la hon den i tvättmaskinen.
När det gäller paketet från Nederländerna så hävdar hon att hon fick ett samtal om att hon skulle hämta ut ett paket.
Rätten konstaterar i sin dom att det står klart att kvinnan har befunnit sig en pressad situation och utsatts för påtryckningar och hotelser, men inte att hon varit försatt i tvångsläge.