Vi träffas hos Ida Björnstjerna – där inspelningsplatsen är ett litet källarrum med filtar på väggarna. Totalt har hon och Ann-Catrine Codan spelat in drygt 50 program av AT-läkarna med omkring 30 gäster – framför allt specialistläkare och merparten från Norrköping.
– När man är ny i yrket har man så otroligt mycket att lära sig. Våra lyssnare uppskattar att vi vågar ställa de dumma frågorna, säger Ida Björnstjerna.
– De flesta yrken har ett glapp mellan utbildning och praktik. Det finns behov av konkreta råd om hur man går till väga steg för steg, säger Ann-Catrine Codan.
Ida Björnstjerna fick idén att starta en podcast, och Ann-Catrine Codan var genast med på noterna. De drog igång med planering och inspelningar när båda var föräldralediga våren 2017 och sände första avsnittet i augusti samma år.
– Jag saknade själv den här typen av pod. Jag ville lyssna på medicinska poddar för att fräscha upp mina kunskaper. Men det fanns få svenska poddar och många utländska var väldigt nischade, säger Ida.
Podden har tagit upp till exempel Macchiariniskandalen, hjärtinfarkt, akut ryggsmärta och hur man känner igen en psykopat. I pipeline under våren finns bland annat samtal om vabruari, om misstag i vården och en förlossningsspecial. Ambitionen är att göra ett lättsamt och engagerat program med innehåll som är peppande och lärorikt. Ett ämne som de ofta återkommer till är den press och stress läkare utsätts för i sin yrkesroll.
– Vi pratar om det i nästan alla avsnitt. Ändå får vi mejl om att det är något man vill ha mer av, säger Ann-Catrine.
– Det finns mycket psykisk ohälsa i yrket, framför allt bland unga kvinnliga läkare. En stor andel är sjukskrivna för utmattning. Vi frågar ofta specialisterna om hur det var för dem i början av karriären, vad som stressade dem då och hur situationen är idag. Det kan vara lite ångestlindrande för andra att höra om överläkarnas panik på jobbet, säger Ida.
I dag har AT-läkarna omkring 35 000 lyssnare i månaden. I lyssnarskaran finns inte enbart läkare, utan även annan vårdpersonal. Duon får lite reklamintäkter på plattformen Acast, men pengarna räcker inte mycket längre än till reseersättning för någon gäst. Drivkraften är en helt annan.
– Vi går på lust. Det är roligt och socialt, säger Ida Björnstjerna.
Ann-Catrine Codan kommer in på utbildningsintresset – och att rollen som podmakare är något av ett privilegium.
– Plötsligt finns en anledning att mejla kunniga personer som man har sett upp till för att be om en intervju. Så får man ha ett långt samtal. Det är väldigt roligt, säger hon.