Läkare pekar ut US som gökunge

Landstingsledningen har bluffat om det bakomliggande motivet till strukturförändringarna
i vården. Centraliseringen utarmar nu Vrinnevisjukhuset på länssjukvård trots ett lika stort patientunderlag som på US, hävdar läkarkåren på ViN:s medicinklinik.

Snedfördelningen mellan sjukhusen blir alltmer uppenbar, menar överläkarna Sverker Eriksson, Sven-Ingmar Deurell och Örjan Gertow. Tillsammans med sina kollegor på medicin- och infektionskliniken på ViN ber de om hjälp för att rädda Vrinnevi som ett fullvärdigt akut- och länssjukhus.

Snedfördelningen mellan sjukhusen blir alltmer uppenbar, menar överläkarna Sverker Eriksson, Sven-Ingmar Deurell och Örjan Gertow. Tillsammans med sina kollegor på medicin- och infektionskliniken på ViN ber de om hjälp för att rädda Vrinnevi som ett fullvärdigt akut- och länssjukhus.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2004-02-07 04:00
Kritiken mot centraliseringen till Universitetssjukhuset, US, i Linköping kommer nu från allt fler håll. Först ut var den socialdemokratiska kommunpolitikern Peter Kennerfalk som i NT menade att förändringarna handlar om att stärka US ställning som universitetssjukhus.
I går framförde centerns gruppledare i landstinget Sven Eric Nilsson samma kritik mot en dold agenda från landstingsledningen i en debattartikel
i NT.

1+1 blir tre
Nu slår läkarkåren på Vrinnevisjukhusets medicin- och infektionskliniker larm om samma sak.
- Förändringarna görs samtidigt som det på riksplanet pågår en utredning om Universitetssjukhusens framtid. Då inser man att 1+1 i det här fallet blir tre, säger överläkare Örjan Gertow.
Med ett öppet brev till Norrköpings kommunfullmäktige hoppas man nu i elfte timmen på hjälp för att rädda Vrinnevisjukhuset kvar som ett fullvärdigt akut- och länssjukhus. I brevet konstaterar läkarna att landstingsledningen prioriterar ett bevarande av US som universitetssjukhus framför allt annat. Med tanke på utredningen om landets universitetssjukhus är landstingsledningen oroliga för att US ska förlora denna status. Ett större sjukhus har, enligt landstingsledningens tro större chans att förbli universitetssjukhus, menar läkarna i sitt brev.

"Får allt mindre näring"
Nu jämför de US i Linköping med en gökunge.
- Om landstinget vore ett fågelbo är det så det fungerar. US tar mer och mer medan vi andra får allt mindre näring, säger Örjan Gertow.
Snedfördelningen blir alltmer uppenbar, enligt läkarna. Merparten av verksamheten på US utgörs av länssjukvård. Där finns mycket mer läkartjänster och vårdplatser för just länssjukvård än på ViN trots samma antal personer i upptagningsområdet.
- Skillnaden är att våra patienter är lite äldre och lite sjukare, säger överläkare Sven-Ingmar Deurell.

Lika många patienter
Både US och Vrinnevi ska serva cirka 170 000 patienter, Vrinnevi till och med något mer. Ändå skiljer mycket när det gäller antalet vårdplatser för länsjukvård på medicinklinik/infektionsklinik mellan sjukhusen. I december 2003 hade Vrinnevi och Finspång totalt 171 vårdplatser. US i Linköping 228 vårdplatser. På US finns också ytterligare 50 vårdplatser inom detta område avsedda för högspecialiserad vård. Vårdplatserna för högspecialiserad vård utnyttjas endast i mindre omfattning av patienter från östra länsdelen, främst handlar det då om vård på hjärtcentrum och lungkliniken.
- Det som händer nu är att det blir mer länssjukvård på US. Det blir inte mer högspecialiserad vård där, säger Örjan Gertow.
- Vi däremot får ett utökat uppdrag men färre sängplatser. Vilka tanker som ligger bakom är för oss ogripbart, säger Sven-Ingmar Deurell.
Läkarna på medicin- och infektionskliniken på ViN hoppas att landstingsledningen ska kunna erkänna sina misstag och ändra sig. Först och främst vill de ha jourverksamheten på kirurg- och ortopedkliniken kvar dygnet runt. Akutkliniken måste kunna ha kvar sin observationsavdelning och medicinkliniken behöver en vårdavdelning till för rehabilitering och eftervård.
- Vi ska inte behöva dagtinga med vårt medicinska samvete, säger Sven-Ingmar Deurell.
US behövs och ska utvecklas. Flertalet av läkarna har arbetat på US och har goda kontakter där. "Men utvecklingen av US får icke medföra att man likt en gökunge tar för sig på de andras bekostnad. Landstingsskatten är lika för alla!", skriver läkarna i sitt brev.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om