Lakritsen förlängde chokladfabrikens liv

Även om Nissens var en chokladfabrik, var det tillverkningen av lakrits som räddade fabriken under flera år i Kneippen. 1980 revs den.

Sommaren 1980 inleddes rivningen av Nissens chokladfabrik. Godistillverkningen hade dock upphört långt tidigare.

Sommaren 1980 inleddes rivningen av Nissens chokladfabrik. Godistillverkningen hade dock upphört långt tidigare.

Foto: NT Arkiv

Norrköping2021-03-01 19:30

Norrköping var en godare stad förr. Mer smakfull. När godistillverkningen fortfarande pågick alltså. Som i Nissens chokladfabrik i Kneippen. 

Tillverkningen av Nissens ena av flera specialiteter, lakritsen, upphörde 1966 och efter det hyrdes den en gång ståtliga fabrikslokalen ut till andra olika företag innan rivningen sommaren 1980.

Nissens chokladfabrik startades ursprungligen i Stockholm och flyttades till Norrköping i början av 1900-talet. Fokus låg på bröstkarameller, choklad, marmelad och lakrits. Som mest hade fabriken runt hundra anställda och 1917 gick Nissens upp i stora Cloetta. Godis- och chokladtillverkningen fortsatte i Kneippen till en bit in på 1960-talet.

1963 beslutade Cloetta sig för att börja avveckla godisframställningen men ett pånyttfött intresse för lakrits räddade fabriken under ytterligare några år. 

En svår brand i januari 1965, som krävde ett människoliv, skadade byggnaden illa. Rivningen kan möjligen ses som en förlust för de boende i grannskapet då, enligt NT, "doften av den svarta läckerheten stod tät i kvarteret under fabrikens glansdagar".

Byggnadsfirma Fritz I Pettersson köpte fabriken 1969 och byggde så småningom de 22 radhus som fortfarande förgyller kvarteret.

– Trots allt tal om tröghet på villamarknaden just nu, har vi redan fått en stor efterfrågan på radhusen. Ett bra alternativ för de som säljer sin stora villa, sa Fritz Pettersson när han intervjuades i NT i oktober 1980.

Karta: Kneippen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!