Som NT berättade i torsdagens tidning har SOS Alarm stora problem att få tag i sjuksköterskor som ska finnas dygnet runt på larmcentralerna.
Statistik från landstinget visar även att SOS Alarm ligger långt ifrån målet att handlägga allvarliga larmsamtal snabbt.
Målet är att 60 procent av alla Prio 1-ärenden ska handläggas inom en minut.
Enligt statistiken så får endast 10 procent hjälp inom den tidsramen.
Men siffrorna tas med en nypa salt hos landstinget.
– Vi tittar i ett bredare perspektiv. För det första är inte mätmetoden helt korrekt. Vi har inte fått fram en mätmetod som svarar på den fråga vi egentligen har ställt, säger Erik Freiholtz, verksamhetsutvecklare på Landstinget i Östergötland.
– Verkligheten ser sannolikt betydligt bättre ut, men vi har inte siffror på det.
Saknades 100 gånger
Det är SOS Alarm som levererar statistiken till landstinget.
Enligt avtalet har landstinget krävt att SOS Alarm ska ha en sjuksköterska på plats dygnet runt. Men hittills i år har det saknats sjuksköterska vid 100 arbetspass.
– Det är mycket. Men i vårt avtal med SOS Alarm ställer vi inte kravet att alla samtal ska besvaras av sjuksköterskor. De fall som behöver sjuksköterskekompetens kan kopplas till en annan central eller till ett medicinskt specialistcenter som SOS Alarm har, säger Erik Freiholtz.
Förlänger avtalet
Men i ett brev till samtliga landsting i landet har SOS Alarm varnat för att de inte kan följa den delen av avtalet eftersom man inte lyckats anställa tillräckligt många sjuksköterskor.
Trots bristerna vill landstinget i Östergötland förlänga avtalet med SOS Alarm från 1 juli.
– Vi ser inte att någon annan skulle göra det bättre i nuläget. I de allra flesta fallen blir handläggningen korrekt.
Om ni har osäker statistik – hur kan ni följa upp om ni får vad ni köper?
– Det här handlar om att vi ska dela upp Prio 1-ärenden i olika klasser och det är helt klart att vi inte lyckats göra fullt ut i dag.
Men han anser att avtalet följs om man tittar på andra parametrar som avvikelsehantering.
Hur ska ni försäkra er om att SOS Alarm uppfyller avtalet framöver?
– SOS Alarm får betala vite på 800 kronor per arbetspass om de inte har sjuksköterska på plats och vi för vi en ständig dialog med dom om det här.
Beslutet om avtalsförlängningen tas på hälso- och sjukvårdsnämndens möte tisdagen 4 juni.