Lånekock stärker kommunens storkök under våren

Under hela våren besöker han flertalet av kommunens storkök, med råd om såväl matlagning som samarbete. Men lånekocken Christopher Rowinski är tydlig på en punkt: Han är ingen Gordon Ramsey.

Lånekock. Kökspersonalen han möter lär honom också många saker, säger Christopher Rowinski.

Lånekock. Kökspersonalen han möter lär honom också många saker, säger Christopher Rowinski.

Foto: Max Lindahl

Norrköping2018-03-16 20:20

– Det är en bra grundsmak. Hur har du tänkt krydda upp det?

Det börjar närma sig lunchtid på Navestadsskolan, och den här fredagen serveras en kycklinggryta med curry som Christopher Rowinski smakar av. Efter en vecka gör han nu sin sista dag på skolan, och på måndag ska han vidare till ett av kommunens äldreboenden. Så kommer det fortsätta resten av vårterminen, under projektnamnet "Låna en kock".

Tom Jensen och Elisabet Bäckstrand arbetar som kockar på Navestadsskolan, och de var båda skeptiska till satsningen, medger de.

– Jag var inte så vansinnigt positiv till en början, men jag blev glatt överraskad. Det har varit jättebra. Jag känner mig lyft, faktiskt, säger Tom Jensen.

Christopher Rowinski själv påpekar att det är viktigt att han är lyhörd, när hans uppgift är att coacha kökspersonalen till att bli ännu bättre.

– När jag kommer hit är jag ingen Gordon Ramsey, för det första som händer då är att personalen gör så här, säger han och håller upp händerna i försvarsställning.

– Då får man inget förtroende alls.

Men precis som Gordon Ramsey ser han i första hand till att lagbygget i köket fungerar, då det är en förutsättning för all bra matlagning, förklarar Christopher Rowinski.

Däremot kommer han inte till dysfunktionella kök, som i det populära tv-programmet, och Christopher Rowinski kan istället fokusera på att ge mer handfasta råd och tips, inte minst kring tekniker som underläggar matlagningen i storkök.

Han inställning, med erfarenheter från såväl skolkök, à la carte-servering som catering, är att eleverna i skolmatsalen ska betraktas som restauranggäster. Om än ovanligt uppriktiga restauranggäster.

– Barn är både bra och dåliga att jobba med, för de är ärliga, säger Tom Jensen. Är det något som de tycker är äckligt får man veta det. Men är det något som är gott får man också veta det.

Att introducera nya rätter är heller inte så lätt när man lagar för barn. Men det gäller att ändå våga, och inte ge upp även om första försöket floppar, menar Tom Jensen.

– Och ärligt talat kan sådan här mat bli lite enformig, när man ska laga åt 600 personer, säger Elisabet Bäckstrand, och förklarar att det är lätt att fastna i samma hjulspår.

Besöket från lånekocken Christopher Rowinski har dock gett henne och kollegorna ny inspiration.

– Jag känner att jag har fått tillbaka arbetsglädjen, säger Elisabet Bäckstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!