Lärarförbundet positivt trots oro

Nu ska 180 000 lärare och förskollärare i Sverige ansöka om den legitimation som snart är ett krav för att de ska få fast anställning och få ansvara för undervisningen.
– Jag tror att det finns en oro hos en del. Det finns flera som undervisar i fel ämnen. Det säger Helén Jörman på Lärarförbundet i Norrköping.

-Det jag kan behöva komplettera framöver är engelska, säger Jenny Wretman, en av närmare 3000 lärare och förskollärare i Norrköping som nu måste ansöka om legitimation. foto: leif hallberg

-Det jag kan behöva komplettera framöver är engelska, säger Jenny Wretman, en av närmare 3000 lärare och förskollärare i Norrköping som nu måste ansöka om legitimation. foto: leif hallberg

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2011-07-29 10:25

- Framförallt på små skolor, som inte har så många lärare, kan en lärare vara behörig i till exempel svenska och so, men undervisa i kanske matte och no också.

De lärarna måste få fortbildning om de ska fortsätta ansvara för undervisningen och sätta betyg i de ämnena.

I Norrköping finns ganska många fritidspedagoger som undervisar i estetiska och praktiska ämnen, som idrott, bild och musik, på grundskolan, utan att ha utbildning för det.

- Vi tycker att kommunen, som har använt dessa personer under många år, ska se till att fortbilda dem så att det är klart 2015, säger Helén Jörman.

Kvalitetssäkring
Lärarförbundet har en positiv inställning till legitimationen.

- Vi är väldigt positiva. Legitimationen är en kvalitetssäkring, men det är en jätteapparat att få allt att fungera, säger Helén Jörman.

Alla nyutexaminerade lärare måste ha en introduktionstid med jobb och mentor under minst ett år innan de kan få sin legitimation och en fast tjänst.

- Det är jätteviktigt och jättebra, men det måste fungera också, säger Helén Jörman.

Det måste finnas personer som är beredda att åta sig uppdraget som mentor och de måste få den tid som behövs.

Läs mer om lärarlegitimationen i fredagens Norrköpings Tidningar.

Det här gäller för lärarlegitimationen

Från den 1 juli 2015 måste en lärare vara legitimerad för att kunna få fast anställning och ansvara för utbildningen.

Legitimationen kräver att läraren har rätt utbildning och minst ett års arbetserfarenhet efter examen. Det kallas för introduktionsår och under det året ska den nyexaminerade läraren ha en mentor för att få stöd, samtidigt som den nya lärarens lämplighet bedöms.

Från den 1 juli 2012 får obehöriga lärare bara visstidsanställas ett år i taget. Dessa lärare ska fatta beslut om betyg tillsammans med en legitimerad lärare.

En lärare som saknar legitimation men anställdes före den 1 juli 2011 får fortsätta att besluta om betyg till och med juni 2015.

Lärarnas ansvarsnämnd inrättas. När Skolinspektionen får in anmälningar mot en lärare eller förskollärare är det till nämnden som inspektionen skickar ett ärende vidare för bedömning om personen ska varnas eller få sin legitimation indragen.

Registret över behöriga lärare, som Skolverket kommer att ha, kommer inte att vara offentligt. Det är lärarna som ska begära registerutdrag när de söker en tjänst.

Från kravet på legitimation undantas bland annat yrkesämnen i gymnasieskolan och komvux, lärare som arbetar i fristående skolor med waldorfpedagogisk inriktning och modersmålslärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om