Låtsasvapen används vid brott
Den som blir hotad med ett så kallat soft airgun - en låtsaspistol med plastkulor - har ingen möjlighet att se att det inte är ett riktigt vapen.Den senaste tiden har Norrköpingspolisen utrett två fall med dessa "leksaksvapen".
Två 15-åriga killar är åtalade för vapenbrott och misshandel och olaga hot.
<p><b><font size="2">Träffad av två kulor</font></b>
I stora drag gick det till så att en tjej blev träffad av två soft airgunkulor sent en lördagskväll när hon tillsammans med en kompis gick på gångvägen som ligger bakom Emil Hedelius gata i Klockaretorpet.
Plötsligt sved det till på baksidan av låret på ena tjejen. Hon vände sig om och såg två killar, som hon känner igen från skolan.
Killarna gick ett par meter bakom tjejerna. Tjejerna gick vidare och strax smällde det till på ena tjejens jacka. När hon vände sig om såg hon hur en av killarna höll en soft airgun-pistol i ena handen.
När hon frågade vad de höll på med tittade killarna bara på henne och sade något nedsättande om hennes utseende.
Den ene killen tog upp pistolen och siktade på hennes ansikte.
Enligt henne höll han pistolen bara 30 centimeter från hennes ansikte. Men han sköt inte, utan gick därifrån efter ett tag.
<p><b><font size="2">Hotade busschaufför</font></b>
Nästa fall med soft airguns inblandade var den 1 mars då en busschaufför blev hotad med en sådan vid Såpkullens vårdcentral.
När busschauffören gjorde tecken till en bilist att flytta på sig för att bussen skulle komma fram drog en passagerare i bilens baksäte fram en pistol och riktade den emot busschauffören.
Busschauffören agerade snabbt. Han larmade polisen, körde fram och blockerade vägen för bilen. Polisen kunde därför gripa och förhöra den misstänkte 16-åringen. Han är misstänkt för olaga hot. Men vapnet var inte hans, utan bilförarens vapen och han var över 18 år.
Per-Gunnar Thoresson, samordnare för ungdomsutredningarna i Norrköping, säger att antalet fall med soft airguns har ökat. Oftast handlar det om ungdomar under 18 som använder sådana trots att åldersgränsen går vid just 18.
-Senast i fredags fick vi in ett ärende då en busschaufför hade blivit hotad, säger han.
<p><b><font size="2">Lika riktiga vapen</font></b>
Han tycker att det är otäckt att soft airguns är så snarlika riktiga pistoler.
- Det är omöjligt för den som blir hotad att avgöra om det är ett riktigt vapen. Det måste vara väldigt obehagligt.
Även på nära håll liknar soft airguns riktiga pistoler. De är exempelvis stämplade på samma sätt både på den rörliga delen och fasta delen.
Detta utnyttjas av kriminella som inte har tillgång till riktiga vapen.
-Soft airguns används ganska ofta vid rån mot dagligvarubutiker. Om rånarna hotar med sådana ger det samma effekt som om de använt riktiga vapen, säger Per-Gunnar Thoresson.
Han har svårt att förstå föräldrar som köper soft airguns till sitt barn även om barnet är över 18.
-Vad ska de ha dem till egentligen? Risken är ju att de blir vapenfixerade.
Den som är 15 år och döms för vapenbrott får ofta betala böter. Dessutom hamnar han eller hon i brottsregistret, vilket kan leda till att man får vänta på ett lämplighetsintyg för att ta körkort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!