Lätt för unga att få tag i sprit

Langning av sprit till ungdomar är just nu ett gigantiskt problem i Norrköping.
- Vi är djupt oroade, säger Mikael Skoog vid närpolisen.

Helena Kälvehed och Mikael Skoog vid närpolisen ser langningen av alkohol som ett jätteproblem i Norrköping.Foto: MIKAEL STRAND

Helena Kälvehed och Mikael Skoog vid närpolisen ser langningen av alkohol som ett jätteproblem i Norrköping.Foto: MIKAEL STRAND

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-12-08 04:00
Att få tag i öl, vin eller sprit är långt ifrån svårt för ungdomar i Norrköping. Mobiltelefonnummer till mobila försäljare florerar fritt bland skolungdomar, både i gymnasiet och grundskolan.
- De flesta ungdomar kan skaffa fram alkohol på ett par timmar. Antingen själva eller via kompisar, så illa är det, säger Mikael Skoog.
Ungdomar som ska ut och festa på helgen ringer helt enkel till ett mobiltelefonnummer, som är ett anonymt kontantkortsnummer som inte går att spåra, och gör upp tid och plats för affären.
- Vi misstänker även att det förekommer regelrätta tidtabeller som anger när en försäljare finns på en viss plats.

Kan sluta illa
När ungdomar, som inte har någon större erfarenhet av att dricka alkohol, lätt får tag i större mängder finns alltid risken att det kan sluta illa för dem.
Mikael Skoog och Helena Kälvehed som ingår i närpolisens ungdomsgrupp berättar:
- För ett tag sedan blev vi kallade till en plats i Norrköping där ambulansen skulle hämta upp en medvetslös kille. Han var i 15-årsåldern och var helt borta, säger Mikael Skoog.
När de kom på plats höll ambulanspersonalen på att lyfta in 15-åringen i ambulansen för transport till sjukhuset.
- Den killen hade tur som kom under vård i det läget. Han visade sig ha närmare två promille i alkoholhalt.
På platsen där 15-åringen plockades upp fanns det ett stort antal ungdomar.
- Vi pratade lite med folket där och försökte få reda på vad de druckit och vart de fått tag i det, säger Helena Kälvehed.
Ungdomarna var inte direkt frispråkiga men det framkom med allt tydlighet att spriten hade köpts från en man som sålde den från sin bil.
Helena Kälvehed ser i sitt arbete hur allt för många unga är ute riktigt sent om kvällarna. Hon anser att föräldrarna måste ta ett större ansvar för sina barn.
- Det är inte ovanligt att vi träffar på 12-åringar som springer runt på stan mitt i natten. Det är ingen lämplig miljö att vistas i när man är så ung.

Lamt mottagande
Inte helt sällan får polisen skjutsa hem ungdomar som har druckit allt för mycket. Reaktionerna från föräldrarna skiftar en hel del.
- Men över lag tycker jag att föräldrarna reagerar väldigt lamt när vi kommer hem med deras berusade barn, säger Helena Kälvehed.
Från polisen menar man att det finns enkla sätt att hålla lite koll på sina barn. Bara det att man är vaken när de kommer hem och att man talar några ord med varandra gör att man snabbt ser vilket skick de är i.
De som säljer alkohol till ungdomar har ofta inga som helst samvetskval. Barn i grundskolan kan med lätthet köpa ett par helrör med vodka för några hundralappar.
- För de här försäljarna handlar det bara om att göra snabba pengar. En snabb resa ned till Tyskland för att köpa in en stor mängd alkohol gör att man kan avyttra det för den tredubbla summan här hemma, säger Mikael Skoog.
För att komma till rätta med langningen till ungdomar så har närpolisen nu upprättat en ny tipstelefon dit man kan ringa helt anonymt.
- Med det hoppas vi kunna få in tips om platser och tider där affärer görs upp, telefonnummer och bilnummer. Allt är av intresse för oss, säger Mikael Skoog.
Närpolisens tipstelefonnummer är: 011-21 64 85
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om