Lättlagad svampsoppa

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2008-11-04 00:15
Vägen till en riktigt god svampsoppa går via stekpannan. Det är nämligen i den som svampsmaken utvecklas.Om svampen får svettas ut tillsammans med en klick smör växer den goda svampsmaken fram. Sedan spelar det ingen roll om man kokar soppa eller sås, tekniken är densamma.Ansa och skiva svampen. Koka upp en och en halv liter vatten och lägg i grönsaksbuljongtärningar alternativt tillsätt flytande fond. Skala och finhacka den gula löken.Smörfräs svampen i stekpanna någon minut. Dra pannan från spisen men låt svampen ligga kvar på eftervärmen.Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med buljong till slät soppa. Lägg i svampen. Krydda med timjan, lagerblad samt pressad vitlök. Skölj purjolöken och lägg i några bitar av det gröna. Låt soppan koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i 20 minuter.Efter en halv timme fiskas lagerblad och purjolök upp. Smaka av soppan med grädde, salt och peppar.
Recept
4 personer
400 g svamp1 gul lök1 purjolök1 1/2 liter grönsaksbuljong från fond eller tärning1 dl grädde1 1/2 msk vetemjöl1 lagerblad1 tsk timjan2 vitlöksklyftorsmör salt och peppar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om