Laxtårta med löjrom

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2009-06-19 00:16
Kallrökt lax kan man njuta av i många former. Just till midsommar brukar jag bjuda den som tårtfyllning med löjrom på toppen. En riktig lyxtårta som alltid gör succé!Den här tårtan ska ses som en lyxig smörgåstårta som kan förberedas i god tid och sedan bara plockas fram ur kylen. Precis så som vi vill ha maten i midsommartid.Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Kör kavringen till småsmulor i matberedare med kniven monterad. Häll på smöret och blanda. Tippa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant.2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.3. Kör lax och gräslök i matberedaren, även nu med kniven monterad. Tillsätt keso, crème fraiche och vitpeppar. Smält gelatinbladen i en kastrull med en matsked vatten. Svag värme är det som gäller. Blanda gelatinvätskan med laxröran och tippa upp allt ovanpå brödet i pajformen. Ställ kallt i minst 6 timmar.4. Bred ut löjromen ovanpå laxtårtan strax före servering.
Recept
Till 6-10 personer
150 g kavring75 g smör5 gelatinblad200 g kallrökt lax4 msk hackad gräslök500 naturell keso2 dl crème fraiche1 krm vitpeppar2 burkar löjrom, ca 150 g
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om