Han vill avveckla spårvagnarna: "Den eran är slut"

I ett medborgarförslag föreslår Leif Tollin helt enkelt att spårvagnarna bör avvecklas. "Jag tror att spårvägen kostar oss Norrköpingsbor väldigt mycket pengar."

Leif Tollin tycker i ett medborgarförslag att man bör avveckla spårvägen.

Leif Tollin tycker i ett medborgarförslag att man bör avveckla spårvägen.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2021-10-31 09:45

I 70-åriga Leif Tollins skrivelse till kommunen har han en rad argument till varför han anser att spårvägen är en förlegad transportform. Kostnaden för att anlägga spår, inköp av vagnar och brist på flexibilitet är hans främsta argument.

– Skulle man till exempel gå över till elektriska bussar tror jag att det skulle bli billigare. Ur miljösynpunkt är det ingen skillnad och man skulle få en större flexibilitet vid ombyggnationer eller andra avbrott. Jag tror att det skulle bli billigare för kommunen och de pengarna skulle man kunna använda för att nyttja kollektivtrafiken utan att erlägga avgift.

– Mitt utgångsläge är inte att jag tycker att spårvagnar stör, även om de gör det till viss del, men det var inte huvudskälet till förslaget. Jag tror att spårvägen kostar oss Norrköpingsbor väldigt mycket pengar.

Leif Tollin vill att man byter spårvagnarna mot elektriska bussar.
Leif Tollin vill att man byter spårvagnarna mot elektriska bussar.

Norrköping är en av få städer i Sverige där spårvagnar rullar. Spårvagnarna används ofta för att marknadsföra staden och som en symbol för Norrköping. Men att spårvagnen skulle vara en turistattraktion och viktig för staden håller inte Leif Tollin med om.

– Om jag skulle bo i en annan stad skulle jag ju inte åka hit för att titta på spårvagnar. Jag tror verkligen inte att turister lockas på det sättet. Då har vi andra etableringar som är bättre lämpade för det. Kolmårdens djurpark och Visualiseringcenter är två bra exempel.

Ärendet hamnade på kommunstyrelsens bord, som nu lämnat sitt förslag till beslut: Att medborgarförslaget ska avslås.

– Det var ett proffsigt och utförligt svar, tycker jag. Kostnaderna tycker jag att de slätade över lite. Vissa andra saker håller jag med om, men jag tror fortfarande att staden skulle tjäna på det. Jag tycker att spårvägens era är slut – det är dags för något nytt.

Martin Schmidt, trafikplanerare, Norrköpings kommun.
Martin Schmidt, trafikplanerare, Norrköpings kommun.

Martin Schmidt, verksamhetsutvecklare på kommunens samhällsbyggnadskontor, förklarar hur man har resonerat kring att avslå medborgarförslaget.

– Det är en summa av många faktorer, men det främsta argumentet är att spårvagnen har kapacitet för nästan dubbelt så många resenärer. Skulle vi vara en mindre stad så skulle det vara dyrare.

Spårvagnar har trafikerat i Norrköping sedan 1904 och svarar i dag för två tredjedelar av alla resor i stadstrafiken.

I ett utdrag av Martin Schmidts förslag till avslag skriver han: Erfarenheter från tidigare nedläggningar av spårvägssystem har visat att kostnaden för samhället ökar med omställning till busstrafik. Fler fordon och förare behöver sättas in, underhållskostnaden för gator med busstrafik ökar, kollektivtrafiken tappar resenärer, och i stället ökar biltrafik, med konsekvenser som lägre markvärden, större ytbehov, ökade miljökostnader och sämre folkhälsa.

I medborgarförslaget skriver Leif att han inte tror att spårvagnen utgör något turistvärde för Norrköping. Hur ser du på det?

– Det finns i viss mån, men den är inte superrelevant. Spårvagnarna blir ju ofta fotograferade och avbildade av både Norrköpingsbor och turister. Varumärkesvärdet för staden är betydligt större för näringslivet och restauranger, till exempel.

Hur länge tror du att det kommer att finnas spårvagnar i Norrköping?

– Jag tror att de kommer att finnas kvar väldigt länge. Tittar man ut i Europa så är trenden att spårvägar byggs ut. I och med att Norrköping växer tror jag att vi kommer att gå i samma riktning, säger Martin Schmidt.

Spårvägen i Norrköping

Östgötatrafiken ansvarar för tidtabellerna och för genomförande av trafiken. Norrköpings kommun äger spårvagnarna och spåranläggningen samt ansvarar för underhåll av vagnar, spår, kontaktledningar och hållplatser.

Norrköpings tätort har ett spårvägsnät som trafikeras av två spårvagnslinjer: Linje 2 och linje 3. Dessa linjer svarar för 66 procent av andelen resenärer i stadens kollektivtrafik. Vagnparken består huvudsakligen av 22 moderna fordon som har byggts under åren 2006–2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!