Livsmedelsverket: Vi äter för mycket kött

För Norrköping är det viktigt hur regeringen utformar sin livsmedelsstrategi. Att köttätandet måste minska är ett faktum.

På tallriken. Det som hamnar på tallriken inom Norrköpings kommun beslutas av verksamheten som leds av kostchef Ingrid Kalm.

På tallriken. Det som hamnar på tallriken inom Norrköpings kommun beslutas av verksamheten som leds av kostchef Ingrid Kalm.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2016-02-08 20:56

Enligt Livsmedelsverket bör vi inte äta mer än 500 gram kött per person och vecka. Det handlar om såväl miljön som om cancerrisken. Men en minskande köttkonsumtion inget uttalat mål för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som står bakom regeringens kommande livsmedelsstrategi.

Mat - en politisk fråga

Redan i början av 2000-talet tog Statens Folkhälsoinstitut fasta på att kött belastar hälsan och miljön. Utifrån deras skrift om att "äta smart" baserar regioner och kommuner i hela Sverige sina riktlinjer för hur maten inom skola och omsorg ska se ut. Valet av livsmedel blir då en, i allra högsta grad, politisk fråga.

– Det är ju jätteviktigt att politiken har en tanke om maten eftersom vi jobbar i en politiskt styrd organisation, säger Ingrid Kalm som är kostchef vid Norrköpings kommun.

Mer grönt – naturligt

Hon tycker att det känns naturligt att öka de vegetariska inslagen i maten.

– Att minska köttätandet behöver inte betyda att vi ska bli vegetarianer, men vi kan tänka på ett annat sätt och äta kött mer sällan. Exempelvis kan vi minska andelen kött per måltid och se köttet mer som ett tillbehör än som det huvudsakliga på tallriken.

Så äter skolbarnen

I kommunens skolor serveras varje vecka en helvegetarisk rätt. Samtidigt har andelen grönsaker ökat i kötträtterna och ett långsiktigt mål är att grundskoleeleverna alltid ska kunna välja en vegetarisk rätt istället för den med kött. Idag är det redan så inom den kommunala gymnasieskolan.

– Enligt det uppdrag vi har fått av våra politiker ska det kött vi serverar uppfylla vissa kriterier för att vi ska kunna servera det. Det handlar om antibiotika och så. Då blir köttet dyrare och vi måste helt enkelt öka de vegetabiliska inslagen för att ha råd.

Borde synas i kosten

I vår ska Näringsdepartementets långsiktiga livsmedelsstrategi presenteras och utmynna i en proposition till riksdagen. Till den har landets alla regioner inbjudits att medverka. Kostchef Ingrid Kalm tror att de beslut som Regeringen tar kan komma att påverka hur maten ser ut på tallrikarna även i Norrköping.

– Jag kan inte allt om alla delar i strategin, men det borde nog vara så att det märks, säger hon.

Själv sitter hon med i en liten regional del av det som Östergötland bidrar med till strategin.

– Jag ingår i kund/konsument-gruppen, men jag har ju inte någon riktig överblick över hela den kommande strategin, säger hon.

Tillväxten i fokus

En ökande andel kött på skolors och vårdverksamheters tallrikar efter att riksdagen har sagt sitt skulle rimma illa med allt vad kommunernas kostexperter vet idag. Samtidigt tror Inger Kalm att den strategi som regeringen nu tar fram handlar mer om hur självförsörjande Sverige kan vara om landets gränser skulle stänga, något som blivit lite av en hjärtefråga för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht då "syftet med livsmedelsstrategin är att utveckla och stärka den svenska matproduktionen och skapa sysselsättning och hållbar tillväxt i hela landet".

Mer om kött och miljö

https://www.cancerfonden.se/livsstil/matvanor

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/kott-och-chark/

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott/

http://pub.epsilon.slu.se/11671/

www.naringsbloggen.se

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544&artikel=6359796

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om