Ljuralänken i kommunstyrelsen för ett första beslut

På nästa sammanträde lär kommunstyrelsen besluta om att detaljplanearbetet för Ljuralänken ska startas samtidigt som en bred dialog om kollektivtrafiken inleds.

Spåren skulle gå alldeles till vänster om Fridtunatäppan, som skulle bli av med en del av den nuvarande lekplatsen.

Spåren skulle gå alldeles till vänster om Fridtunatäppan, som skulle bli av med en del av den nuvarande lekplatsen.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2017-01-22 21:15

– Vi måste komma igång med detaljplanearbetet för att ha handlingsfrihet, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Han försäkrar att det inte innebär att kommunstyrelsen låser sig för byggandet. Om det blir så att Ljuralänken inte ska byggas har en del pengar lagts ner i onödan på detaljplanearbetet, men det får det i så fall vara värt, anser han.

Han vill att Norrköpingsborna ska få tid att fundera och ge sina synpunkter på kollektivtrafiken i Norrköping innan kommunen sätter ner foten om Ljuralänken, vilket förmodligen blir i sommar någon gång.

Nu i somras kom ju utredningen om Ljuralänken med två alternativa dragningar för att räta ut spårvägen från Ljura till Söder tull, en uträtning som kortar restiden med tre minuter.

I höstas beslutade tekniska nämnden att den västra dragningen är att föredra framför den östra, som skulle ta en större del av Vasaparken och göra det nödvändigt att fälla flera gamla träd.

Reaktionerna har varit många. En del är positiva, men många oroar sig till exempel för hur Kristinaplatsen kommer att se ut och för konsekvenserna för Fridtunatäppans förskola som skulle få spårvagnar alldeles utanför husknuten och få flytta uteplatsen en bit.

Det finns också synpunkter på investeringen i förhållande till tidsvinsten, men tanken är att skapa en snabblinje från Navestad till Resecentrum genom att låta linje fortsätta på Drottninggatan – istället för som nu på Östra Promenaden – vilket skulle korta restiden med totalt åtta minuter. I utredningen bedöms investeringen höja spårvägens attraktivitet och vara samhällsekonomiskt lönsam.

Bygget beräknas kosta 78 miljoner kronor och 38 finns redan beviljade i statsbidrag, under förutsättning att bygget är klart före slutet av 2018. Lars Stjernkvist tycker att signalerna från Trafikverket visar att det finns hopp om förlängning.

– Men oavsett det bör vi bestämma oss vid halvårsskiftet i år, säger han och räknar med ett besked från Trafikverket väldigt snart.

Riskerar inte det här med dialogen bara att bli ett spel för gallerierna?

– Nej, man ska inte bjuda in till dialog om man inte är beredd att lyssna. Och om vi kommer fram till att Ljuralänken är viktig och behövs återstår fortfarande frågan om hur den ska dras.

Utan att veta vad som är tekniskt möjligt tror han att väldigt små korrigeringar skulle kunna få stor betydelse för Fridtunatäppan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!