Lokala kvarnen levererar till hela landet

Orga kvarn är ett välkänt namn bland många som tycker om att baka och från kvarnen i Skärblacka levereras mjöl till kunder över hela landet.

Rickard Nyman är femte generationen som driver Orga kvarn och hans ansvar är mjölproduktionen.

Rickard Nyman är femte generationen som driver Orga kvarn och hans ansvar är mjölproduktionen.

Foto: Ulla Ericsson

Norrköping2018-08-19 20:00

Familjeföretaget drivs i dag av den femte generationen Nyman som producerar mjöl och djurfoder. Det är extra full fart den dag när stora leveranser ska lämna lastkajen samtidigt som kunder kommer till butiken för att handla mjöl.

– Vi har haft en del turister här i sommar, säger Ann-Louise Nyman, butiksansvarig. Och kunder som handlar postorder av oss brukar passa på att hälsa på om de är i närheten och det tycker vi förstås är trevligt.

I butiken finns kvarnens olika mjölsorter och storsäljaren är vetemjöl. I år lämnar 700 ton vetemjöl kvarnen i utkanten av Skärblacka för att nå kunder över hela landet, både bagerier och privatpersoner.

En kund kommer in i butiken och väljer vant bland de olika mjölsorterna. Hon kommer från Linghem och åker till Orga kvarn en gång i månaden för att storhandla.

– Jag har catering och bakar allt mitt bröd hemma för leverans till olika kunder, säger Johanna Nilsson, Johannas Bröd & fika. Bröd som man köper i matbutikerna är jag inte så förtjust i. Jag gillar att det är närproducerat.

Hur den varma sommaren kommer att påverka mjölproduktionen i Orga kvarn är lite tidigt att sia om men familjen Nyman ser ljust på läget.

– Vi maler ju på förra årets skörd och vi vet ännu inte hur årets skörd kommer att bli, säger Ann-Louise Nyman. Men vad vi har hört är kvaliteten mycket fin även om kvantiteterna är mindre.

Orga kvarn köper spannmål från gårdar som ligger i en radie på upp till tio mil runt Skärblacka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!