Lugnande om vaccin: Ingen narkolepsirisk

Det finns inte någon risk för att de som vaccinerar sig mot säsongsinfluensavaccin ska drabbas av narkolepsi, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, tycker att utvecklingen är oroande. Arkivbild: Lisa Brunzell

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, tycker att utvecklingen är oroande. Arkivbild: Lisa Brunzell

Foto: Lisa Brunzell

Norrköping2013-01-21 00:00

- Nej, den beståndsdel som man misstänker skapade narkolepsi finns inte alls i det "gamla vanliga"
säsongsinfluensavaccinet.
Svininfluensavaccinet finns inte mer. Det vaccin som vi rekommenderar och vaccinerar med nu är av samma typ som man utan problem använt i 30 år, säger Britt Åkerlind.

Smittskyddsinstitutet rekommenderar riskgrupper som äldre över 65 år, hjärt- och lungsjuka, diabetiker, kroniskt lever- och njursjuka och kraftigt överviktiga att vaccinera sig med årets säsongsvaccin mot influensa. Det ger även ett skydd mot svininfluensa.

- Vi rekommenderar dem att vaccinera sig för att vi ser en större andel svår sjukdom och död i de grupperna.

Åtta intensivvårdas
Just nu går kurvan över antalet smittade av svininfluensa rakt upp. Antalet fall har fördubblats under veckan och är nu uppe i 107 diagnostiserade fall i Sverige. Drygt 60 personer har vårdats på sjukhus i Sverige, varav åtta inom intensivvård.

I Östergötland finns det fyra konstaterade fall, varav tre har fått sjukhusvård. Men ännu finns det inga dödfall rapporterade i landet, enligt Smittskyddsinstitutet.

Allvarligt i Norge
- Vi är i början av en epidemi, men har ännu ingen akut situation, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.

I Norge är situationen mer alarmerande. En 11-årig pojke har avlidit och tillståndet beskrivs som kritiskt för fyra personer som intensivvårdas.

- Man kan tycka att vi är precis lika, men det kanske vi inte är. När vi hade svininfluensaepidemin 2009-2010 var det fler gravida som blev svårt sjuka och dog i Norge. En delförklaring kan vara att vi har en något högre allmäntäckande vaccinfrekvens
i Sverige. Men vi har ju inte tillgång till de norska uppgifterna om de hade någon underliggande sjukdom, säger Britt Åkerlind.

Det kan också vara så att de som till synes är helt friska och har drabbats hårt av svininfluensan har en underliggande sjukdom som ännu inte är känd.

För riskgrupperna är vaccinet gratis, för andra kostar det 300 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om