Fredagen den 20 januari tvingades lunchrestaurangen Husman & Kök att stänga då kommunhuset Rosen genomgår en omfattande renovering. Varken fastighetsägaren Norrköpings kommun eller restaurangägaren hade hittat någon passande ersättningslokal.
Men redan innan att köket slog igen hade delar av personalen börjat planera för en fortsättning. Och i slutet av januari dök de välkända husmansrätterna upp på Naay restaurang på Olai Kyrkogata – precis intill kommunhuset.
Restaurangen som numera heter Naay Husman och Grill har två olika kök – traditionell husmanskost och mat från Mellanöstern.
– Det är vi nog ganska ensamma om i Norrköping. De flesta brukar specialisera sig på ett kök. Vi vill att kockarna ska få jobba fritt, så vi tycker att det är en bra lösning, säger Hamed Sadek, personalchef på Naay.
En av dem som bytt arbetsplats är Jenny Lindh. Hon står nu i ena delen av köket och förbereder en av dagens husmansrätter; stekt spätta med kall sås.
– Det känns som om att det finns ett behov av husmanskost, det var många som blev ledsna när vi tvingades stänga, säger hon.
Är det "samma" mat du lagar nu?
– Det är samma recept, samma val av ingredienser och samma tillvägagångssätt. Nu i början kör vi med en fisk, en kött och ett vegetariskt alternativ per dag. Målet är att få in ett par rätter till i menyn framöver, säger Jenny Lindh.
I den nu igenstängda restaurangen serverades cirka 300 luncher om dagen. Hamed Sadek hoppas så många som möjligt av de gamla gästerna hittar till det nya stället.
– Vi vet att det finns stora kontor, exempelvis kommunen och flera olika myndigheter, i närheten. När några av de kontorsanställda dök upp i den nya restaurangen var de först lite tveksamma, men de fick provsmaka och prata med Jenny. Då förstod de att de kan få den mat de gillade på Husman hos oss, säger han.
Parallellt med husmanskosten tillagas flera varianter av kolgrillsspecialiteter – som serverats på restaurangen sedan starten 2019. Efter beslutet att komplettera menyn med husmanskost har restaurangen genomgått en påkostad renovering – inte bara i köket.
Det inglasade rökrummet är borta och har ersatts av en öppen planlösning med ett salladsbord intill köket.
Moa Falk, som i likhet med kollegan Jenny Lindh, följt med från Husman är nöjd med nya arbetsplatsen.
– Jag tyckte att den andra lokalen var bra, men jag kan hålla med om att det är lite mer inbjudande här, säger hon.