Företaget Ferroweld som arbetar med industriunderhåll hade en omstätning på 16 miljoner och 10 anställda när Dan Karlsson tog över det 2007. I dag är omsättningen 70 miljoner och Ferroweld har 54 anställda.
Tillsammans med kompanjonen Johan Olsson köper Dan Karlsson nu Ringstad Bygghandel av Curth Sundgren och Jan Ericsson, som startade företaget 1987.
- Efter så många år känner vi att vi har tappat lite av gnistan, säger Jan Ericsson. Nu vill vi pensionera oss.
Nytändning
Ringstad Bygghandel, med en omsättning på 15 miljoner och tre anställda förutom ägarna, riktar sig framför allt till privatkunder. De nya ägarna ska satsa på byggföretag, även om de ska hålla fast vid privatkunderna.
- Vi ska ut och sälja och vi räknar med att vi kommer att ha nytta av de kontakter vi har bland företag, säger Johan Olsson.
Ferroweld är i dag ett väletablerat företag.
- De anställda tar ett stort ansvar, och vi har tid att att hitta på annat.
- Det här är en slags nytändning för oss, säger Dan Karlsson.
Skeptisk från början
Johan Olsson har varit kund hos Ringstad Bygghandel och för ett halvår sedan frågade Curth Sundgren, om Johan inte skulle vara intresserad av att köpa företaget när Jan och Curth skulle pensionera sig.
- Jag var egentligen rätt skeptisk, säger Dan Karlsson. Jag och Johan diskuterade rätt mycket och det var inte självklart att vi skulle köpa. Men när vi tittade på bolaget såg vi att det var ett riktigt välskött företag.
Utifrån Ringstad Bygghandel räknar de nya ägarna med att bygga upp en kraftigt växande byggvaruhandel. Det fanns intressenter till Ringstad som framför allt ville ha fastigheten.
Svår generationsväxling
- Vi vill att företaget ska vara kvar och utvecklas, säger Curth Sundgren. Dan och Johan har idéer som liknar våra, men vi har inte längre kraft att genomföra dem.
Nästa år räknar de nya ägarna med att höja omsättningen några miljoner och de har redan ett par offerter ute till större byggföretag.
För företagsmäklaren Rolf Pettersson på FöretagsFörmedlingen, är Ringstad Bygghandel en solskenshistoria. När 40-talisterna går i pension och ska sälja sina företag, är framför allt finansieringen ett problem.
- Bankerna kräver att köparna har 40 procent av köpeskillingen att sätta in och det är inte så många mellan 30 och 40 år som har så stora tillgångar.
Rolf Pettersson började arbeta med försäljningen av Ringstad Bygghandel ett halvår innan Johan och Dan kom in i bilden, och trots att Ferroweld är ett etablerat företag med ett resultat på 4,5 miljoner kronor, var det inte givet att affären skulle gå i lås.
Enklare att installera
- Hade inte Handelsbanken ställt upp så för oss, hade vi inte klarat det, säger Dan Karlsson.
- Om generationsväxlingen i mindre och medelstora företag ska fungera, måste det bli enklare att investera i befintliga företag, säger Rolf Pettersson. De högre kraven på eget kapital i bankerna gör att köpare tvingas belåna sina tillgångar och dessutom låna upp pengar bland privatpersoner för att klara av att köpa företag.