M vill utreda vad trygg omsorg betyder

Äldreomsorgen har brister och bilden av att alla äldre personer vill bo hemma behöver ändras. Nu måste politiker och tjänstemän enas om vad trygghet egentligen betyder, anser Moderaterna i Norrköpings kommun.

Äldreomsorg. Prövningen om bistånd för äldre måste bli bättre, enligt Anna Sotkasiira Wik och Sophia Jarl

Äldreomsorg. Prövningen om bistånd för äldre måste bli bättre, enligt Anna Sotkasiira Wik och Sophia Jarl

Foto: Annica Hesser

Norrköping2017-05-04 07:30

Videon är inte längre tillgänglig

Videon är inte längre tillgänglig

– Vi har i flera år sett äldre personer som inte känner sig rätt behandlade av kommunen. Man upplever att man inte får den trygghet som kommunen utlovar att man ska få, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.

Hon refererar till de fall som medierna rapporterat om där äldre personer måste bo hemma trots att de känner sig begränsade, isolerade och ensamma. Norrköpings kommun har i vissa fall bedömt att det räcker med att hemtjänsten tittar in ett par minuter några gånger under en dag för att de äldre ska få sitt behov av trygghet tillgodosett.

Biståndshandläggarnas syn på vad som är tillräckligt trygghet och skälig levnadsnivå för äldre varierar vilket också ibland leder till felaktiga beslut, enligt Sophia Jarl och partikollegan Anna Sotkasiira Wik, andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Vi har diskuterat under en längre tid vad det är som gör att vi hamnar i de situationerna. Det kan vara att definitionen trygghet tarvar en diskussion, säger Sophia Jarl. Som anhörig eller som äldre omsorgstagare kanske man ser trygghet på ett sätt och kommunen på ett annat.

Kommunens riktlinjer för biståndsbedömning inom socialtjänstlagen definierar ofta trygghet med form av materiella komponenter som boende, personal och mat, enligt Anna Sotkasiira Wik.

– Vi är ute efter den psykosociala tryggheten. Trygghet är något subjektivt och kommunen måste ta mer hänsyn till enskildas egen bedömning och upplevelse, säger Anna Sotkasiira Wik.

De undrar också på vilket sätt Norrköpings kommun tar hänsyn till forskning om ensamhet. Och hur använder man den årliga rapporten som Socialstyrelsen gör som visar vad äldre tycker om äldreomsorgen. En av fem äldre som bor hemma upplever otrygghet.

Moderaterna föreslår i en motion till kommunfullmäktige att socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden får i uppdrag att konkretisera trygghetsbegreppet och få fram nyckeltal som ska användas vid biståndsbesluten.

De efterlyser även en diskussion mellan partierna där målet är att kommunen ska kunna svara på vad som räknas som ensamhet och när en person inte längre har kontroll över sitt liv.

– Det är först därefter som vi kan sätta en prislapp på vad omsorgen kostar och vilka politiska satsningar som ska göras, säger Sophia Jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!