Essomacken på Gamla Övägen – den på "Då"-bilden – invigdes på skärtorsdagen i mars 1956 och var så dags Norrköpings sydligast belägna bensinstation och enligt invigningsreportaget i Östergötlands Dagblad, ÖD, skulle den "fylla ett behov". Vilket var lätt att förstå, bilismen bredde girigt ut sig under perioden och efterfrågan på drivmedel och service ökade givetvis i samma takt.
"Macken är Essos vanliga, typ 7 A, och har tre pumpar men man har också möjlighet att öka kapaciteten till fyra. Själva stationshuset innehåller ett pumprum, försäljningslokal och kontor samt toalett".
Så beskrevs den nya macken i ÖD och den tilltagande bilismen illustrerades bildmässigt närmast av en Renault 4CV och en Volkswagen med delad bakruta. Snygga modeller, naturligtvis utan motstycke i dagens trafik.
Essomacken på Gamla Övägen uppfördes av byggfirma F G Hansson från Norrköping och vid tiden för invigningen var inte projektet riktigt ända framme i mål. Bilden skvallrar om lera runt pumparna och dessutom höll byggfirman som bäst på med att göra klart spolplattan och smörjbryggan. Till hösten samma år räknade föreståndaren Per-Olov Björnfjell, som drev stationen tillsammans med sin bror Lars-Erik, att kunna uppföra spolhallar.
När macken på Gamla Övägen öppnade hade oljebolaget Svenska Esso AB redan varit igång i 20 år på den svenska marknaden. Bolaget hade närmast sitt ursprung i Krooks Petroleum och Olje AB som var generalagent för amerikanska Standard Oil of New Jersey. När USA:s högsta domstol 1911 tvingade fram en uppdelning av Standard Oil, uppstod varumärket Esso som var en fonetisk version av initialerna S-O.
Amerikanskt ursprung alltså.
Vilket skulle kunna vara kopplingen till dagens mack på exakt samma plats på Gamla Övägen – Circle K.
Circle K grundades i El Paso i Texas 1951, kom till Sverige 2016 och samma år bytte också macken på Gamla Övägen namn från Statoil till just Circle K. Ett av många namnbyten genom åren.
– Efter Essotiden blev det Statoil. Sedan BP och därefter Statoil igen. Och nu är vi en av 16 000 Circle K-butiker i världen.
Det var 2010 som Johan Connman och Åsa Svalberg tillsammans tog över den dåvarande Statoilmacken på Gamla Övägen.
– Jag började jobba på Mango 1998, när det låg i Hageby, och kom in på Statoil den vägen, berättar Johan Connman. När den här macken blev till salu tyckte vi att det kunde vara roligt med något eget som franchisetagare. Och Åsa har olja i blodet. Hennes pappa drev mack i Nyköping i många år.
Vi träffas på Circle K en förmiddag när det är något sånär lugnt. Johan Connman kommer direkt från verkstaden med olja på nävarna.
– Det börjar bli däckbytartider, säger han urskuldrande. Vi både byter och förvarar däcken. Lokalen bakom butiken stod oanvänd och då tyckte vi att vi kunde börja satsa på den här servicen. Men vi tar bara emot så många däck vi har plats för som det är nu. Vi ska inte bygga ut. Jag får ju göra i stort sett allt arbete med däcken själv också. Det gäller att ha bra grejer som skonar kroppen.
Bensinmackarna har bytt utseende och skepnad genom åren. Skillnaden mellan då och nu är markant. Där föregångaren Esso fyllde på bensin, kan man på den moderna macken äta, dricka, fika, serva, tanka, hyra, tvätta och grundligt både ta hand om sig själv och sitt fordon innan färden går vidare.
– Det ska vara en upplevelse att komma hit, säger Johan Connman. Just kontakten med kunderna är det bästa med jobbet. Det blir långa arbetspass men det är alltid lika roligt att snacka med stammisarna.
Vi går ut bland pumparna och Johan Connman visar på platsen där de ursprungliga Essopumparna måste ha legat.
– Och där, säger han och pekar på marken, gick järnvägen till Västra station. Rälsen ligger fortfarande kvar en bit ned i marken.
Den smalspåriga järnvägen mellan Östra och Västra station – och vidare till andra destinationer – är ett minne blott. Däremot är trafiken på Gamla Övägen tät och intensiv.
– Vi ligger bra till, konstaterar Johan Connman. Dels får vi upp mycket trafik från Söderleden och dels åker många ut ur stan den här vägen. Många som ska bortåt Östra Ryd till. Kunderna kommer från hela stan. Och att det byggs nya bostadsområden lite längre ut på Gamla Övägen är förstås också bara bra för vår del.
"Fyller ett behov", som det hette redan när Esso invigdes 1956.