Många vill ta sabbatsår innan de läser vidare
Kungsgårdsgymnasister kunde i går fråga ut utbildninganordnare från 19 olika högskolor och universitet. Men intresset är svalt att läsa vidare redan i höst.
Foto: Fotograf saknas!
Av trängseln i korridorerna att döma, verkar en stor del av de 250 avgångseleverna lockade hit. På väg uppför trappan är en av gymnasiets tre studievägledare, Maarit Kehusmaa, som är med och anordnar förmiddagens studiefest.
- För andra året i rad bjuds utbildningsanordnare in. Nu är här 9-10 fler representanter än förra året. Tanken är att ge eleverna en fingervisning om livet efter gymnasiet. Här står allt uppdukat gratis. Så, även om många inte vill fortsätta studera direkt efteråt, kan axplocket av information komma väl till pass senare.
Ett års paus
Vad innebär det att läsa på högskola eller universitet? De studerandes frågor är många och gensvaret från bokhållarna positivt, sammanfattar Maarit Kehusmaa.
Hur stort är intresset för vidarestudier?
- Blandat, de flesta vill ta ett sabbatsår först, innan de läser vidare. De som valt en mer yrkesförberedande, praktisk gymnasieutbildning, vill gärna börja jobba efter studenten.
Marknadsföring
Reklam då. Marknadsföring? Finns inte risk för det när utbildningsanordnarna skyltar med sina logotyper?
- Visst är det en positiv reklam för högskolorna, men utbudet här är så brett, så jag ser inte att någon favoriseras mer än någon annan.
Några meter ifrån ett bord står två avgångselever och sneglar mot utbildningsanordnarnas utbud.
- Det är bra att få veta vilket utbud som finns. De flesta frågor jag haft har jag fått svar på, säger Nina Peltomaa, som läser samhällsprogrammet med företagarinriktning, och som nu tänker ta ett år ledigt från studier.
Välorganiserad dag
Hennes kompis, Johanna Zander, tycker dagen är välorganiserad, men vill gärna också lägga böckerna ifrån sig ett tag.
- Jag har fått lite mer klarhet nu i vad jag vill göra sedan. Men först ska jag inte göra någonting särskilt.
De tre som representerar Linköpings Universitet har en ansamling gymnasister kring sig. De berättar om hur universitetet är och vilka typer av program och utbildningar som finns.
- Många verkar intresserade, men vill vänta med att bestämma sig och ta med katalogen hem under armen, för att läsa i lugn och ro. På Kungsgårdsgymnasiet får vi mest frågor om medie- och ekonomiutbildningar, därav märks tydligt vilken inriktning gymnasiet har, säger Victoria Ahlgren, själv studerande på LiU.
För de som vill läsa någon sommarkurs är det brått - till vissa kurser är sista ansökningsdatum 15 mars. Höstens kurser och utbildningar kan man vänta med till den 15 april att söka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!