Nya miljoner kommer nu att tillföras socialnämnden. Det ska göra att socialarbetarna kan lyfta blicken och ge dem ett visst utrymme att jobba mer förebyggande.
Sammanlagt handlar det om 25 miljoner kronor. 15 miljoner av dessa är rena nysatsningar som kvartetten vill göra. Tio miljoner av dem ska läggas på en trygghetssatsning med en ny boendereform samt en satsning på nya fältassistenter.
– Det innefattar bland annat en reform som är inspirerad av "Bostad först-modellen". Där slopar vi kravet på nykterhet och drogfrihet som förutsättning för att få en egen lägenhet, samtidigt som vi förstärker vår uppsökande verksamhet, säger Maria Sayeler Behnam (S), ordförande i socialnämnden i Norrköpings kommun.
Fem miljoner har omfördelats från arbets- och vuxenutbildningsnämnden, som har kunnat sparat pengar i sin budget. Ett beslut som klubbades på måndagens kommunfullmäktige.
– Det är arbets- och vuxenutbildningsnämnden som har fått allt fler personer i egenförsörjning. Det har sparat pengar som gör att vi kan jobba i andra änden av det sociala arbetet och bli mer förebyggande. Att kunna omfördela pengar från en social nämnd till en annan känns väldigt roligt, säger Maria Sayeler Behnam.
De sista tio miljonerna av de totalt 25 är en uppräkning i budgeten som beror på att Norrköping har växt i invånarantal och som är till för att möta de nya krav som en ny socialtjänstlag kommer att ge.
– Det är nytt. Tidigare har det bara varit vård och omsorg samt skola som har fått uppräknad budget. Nu har vi också fått det, vilket känns jättebra, säger förste vice ordförande Monica Holtstad (L).
Tidigare i år var det en grov ryktesspridning i sociala medier om att socialtjänsten kidnappar barn i Sverige. Mytbildningar som socialnämnden vill jobba bort.
– Man får inte glömma bort att 80 procent av socialtjänstens verksamhet är frivillig. Man tror lätt att vi bara ska ta barn mot föräldrars vilja. Men det pågår otroligt mycket stöttande arbete för att människor ska kunna räta upp sina liv utan tvångsåtgärder. Den bilden är viktig att visa. Särskilt i skuggan av den förfärliga och felaktiga informationen som spridits, säger Monica Holtstad och fortsätter:
– Det blir lite av ett paradigmskifte, att vi satsar så mycket på det förebyggande arbetet och inte bara väntar tills det har blivit en anmälan.