I och med att Världshälsoorganisationen, WHO, nu klassar den uppmärksammade svininfluensan som en pandemi har Sverige rätt till vaccin för hela befolkningen. I Östergötland ska 400 000 personer vaccineras, om de själva vill. Men än är det inte bestämt hur det ska gå till rent praktiskt.
- Det ska vi komma överens om inom landstinget. Men det kommer att bli bökigt, kan jag säga, berättar Bengt Normann, före detta smittskyddsläkare som tjänstgör under sommaren.
Hitta nya sätt
Landstinget har precis tillsatt planeringsgrupper som ska lösa logistiken. Det kommer att krävas kylskåp att förvara vaccinet i, det ska bestämmas vilka som ska ge sprutorna och var detta ska äga rum. Dessutom måste information komma ut. Själva vaccinet kostar över 50 miljoner kronor och sedan tillkommer kostnader för distributionen.
I andra delar av landet har exempelvis sporthallar hyrts för vaccinationerna och något liknande kan bli fallet i länet.
- Vi får försöka vara okonventionella, säger Bengt Normann.
Slår hårt
Vaccinationerna kan troligtvis sätta igång i oktober, sedan ramlar doserna in successivt. Sjukdomen är inte mer allvarlig än en vanlig influensa, men eftersom att det handlar om en helt ny typ är förmodligen ingen immun mot den. Socialstyrelsen räknar därför med att mellan 20 och 40 procent av befolkningen kommer att smittas.
- Vi gör inte det här för att den är speciellt farlig, den är inte svårare än en någon annan influensa. Men det slår ganska hårt om 40 procent av befolkningen ligger i sängen i tre-fyra veckor, säger landstingets vårddirektör Tommy Skau.