Liz Andersen är 60 år och har många år av arbetslöshet bakom sig. När jag frågar vad hon har gjort de senaste tio åren så säger hon att hon har "blivit skickad runt av arbetsförmedlingen till en massa ställen som inte har givit något". Hon har varit kvar utanför.
- Men för snart två år sedan kom jag i Fas 3 här på Salo (Sveriges anställningslösas landsorganisation). Och på den här tiden så har jag utvecklats som människa. Jag har fått tillbaka det självförtroende som jag hade förlorat. Jag tror att jag är en starkare människa nu.
Salo har ungefär 20 Fas 3-platser. En del av idén är att utveckla den som är i organisationen att ta initiativ till att skapa egen sysselsättning som man på sikt kan leva på.
Ett begrepp som man använder är socialt företagande. Ett socialt företag är ett företag som arbetar för att skapa möjligheter till arbete och rehabilitering för personer som av olika skäl står utanför arbetsmarknaden.
Exakt vad det här är för verksamheter förutsätts egentligen av vilka som är med i företagandet. Vilka kompetenser man har, hur mycket man orkar jobba rent fysiskt och vad man tycker är roligt.
- Tanken är att vi hjälps åt. Det kan vara kaféverksamhet, att gå ut med folks hundar eller något annat. Det utgår ifrån oss. Och nu när vi börjar närma oss så kommer reglerna och paragraferna och ställer till det.
- Jag blir så himla arg, säger Liz Andersen.
"Reglerna och paragraferna" handlar om den tidsbegränsning som finns hur länge man får vara i ett Fas 3-projekt. Arbetsförmedlingen har tolkat det som att man får vara två år på ett och samma ställe. Sen ska man byta. Allt handlar om att undvika "inlåsningseffekter"
- Jag undrar faktiskt vad dom talar om? Här är jag på väg mot att hitta en väg in i arbetslivet igen. Då ska man ta ifrån mig den möjligheten. Samtidigt så finns det människor som sitter fast i dåliga Fas 3-projekt och det får fortsätta. Jag undrar varför det ska vara så stelbent?
Som det nu ser ut så kommer alltså Liz Andersen tvingas att byta Fas 3-plats om bara några dagar. Var hon då hamnar vet hon inte. Men så många bra alternativ finns inte, säger hon.
Läs mer i onsdagens Norrköpings Tidningar