Matavfall komposteras lokalt
Den transportsträcka på fjorton mil som matavfallet tidigare färdats minskar nu betydligt. Econova, som driver Häradsuddens avfallsanläggning, har fått tillstånd till att kompostera 5 000 ton matsopor under två år.
Per Collin är utvecklingschef på Econova, som driver Häradsudden. Han ser fram emot att börja med lokalkompostering.
Foto: Fotograf saknas!
I dagsläget mellanlagras matavfallet, innan det lastas om och körs till Telge Återvinning i Södertälje. Där rötas och komposteras avfallet.
Försök på två år
Econova, som driver Häradsudden, har av Länsstyrelsen fått tillstånd till att under två år kompostera kommunens källsorterade matavfall.
- Med lokal kompostering minskar transportsträckorna och därmed utsläppen. Även ur pedagogisk synvinkel tror jag det är bra. Man blir mer motiverad att källsortera om man vet att den slängda soppåsen gör nytta i ett lokalt kretslopp, exempelvis som jord i rabatten bredvid soprummet, säger Per Collin, utvecklingschef på Econova.
5 000 ton
Han pekar ut över anläggningen mot platsen där komposteringen ska bedrivas.
Econova vill tillsammans med kommunens tekniker och ingenjörer göra tester på matavfallet och få bättre kunskaper om bland annat kvalitet och behandlingsmetoder.
Förloppet från avfall till jord, som blir slutprodukten, tar minst ett halvår. Först sönderdelas avfallet, då plast och eventuellt felsorterat material tas bort. Nästa steg är att blanda materialet med park- och trädgårdsavfall. Komposten vänds och syresätts sedan med jämna mellanrum. När en mogen kompost uppnåtts blandas och siktas slutligen materialet för den avsättning som är aktuell.
- Förut har Häradsudden mest varit en soptipp. Nu riktar vi in oss mer på biologisk behandling och återvinning, säger Per Collin.
När matavfallet, som i dagsläget, lastas av på Telge Återvinning, blandas det med strukturmaterial såsom grönflis och trä. Blandningen läggs i 60-80 meter långa och en meter höga RK-celler (röt- och komposteringsceller). Rötningen inleds - metangas utvinns från cellerna, som samlas upp i gasstationer och blir till fjärrvärme.
Norrköping försvinner
Efter sex till åtta veckor när rötningen är färdig, klingar gasen av och luft blåses in i plastcellerna. Komposteringen har påbörjats och ska så fortgå i flera månader.
Ingela Engman, informationsansvarig för Telge Återvinning, tycker det är tråkigt att förlora Norrköping som kund, men säger att produktionen inte påverkas påtagligt av deras beslut att försöka sköta komposteringen lokalt.
- En lokal, biologisk behandling av avfall gynnar miljön. Det är något jag ser som positivt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!