Merin, 33, är redo för comeback i Norrköping – öppnar ny butik

Lågkonjunktur och höga matpriser. Trots det lämnar 33-årige Merin Kuduk bankvärlden och gör comeback i Norrköping.
Snart öppnar han butik i sin favoritlokal i stan.

Han är tillbaka. I slutet av april hoppas Merin Kuduk öppna ny köttbutik i Knäppingsborg. "Det är kött jag brinner för. Det är något jag kan", säger 33-åringen som lämnar bankvärlden för att göra comeback i köttbranschen.

Han är tillbaka. I slutet av april hoppas Merin Kuduk öppna ny köttbutik i Knäppingsborg. "Det är kött jag brinner för. Det är något jag kan", säger 33-åringen som lämnar bankvärlden för att göra comeback i köttbranschen.

Foto: Merin Kuduk

Norrköping2025-03-28 20:00

Nyheten i korthet

  • Merin Kuduk, tidigare bankman och köttbutiksägare, återvänder till köttbranschen och öppnar en ny butik, TK Kött, i Knäppingsborgs i Norrköping i slutet av april.
  • Trots en lågkonjunktur och höga matpriser, tror Kuduk på sin affärsidé och hoppas kunna balansera inköps- och försäljningspriser för att locka kunder.
  • Butiken kommer att erbjuda kött, korvar och charkuterier, samt kompletteringsvaror som ost, kryddor och såser. Kuduk stödjer Livsmedelsverkets rekommendation om att äta mindre rött kött och chark.

Pappa Ceno drev i många år en köttbutik på Norr. Merin Kuduk gick i pappas fotspår och öppnade 2017 köttbutiken på Olai Kyrkogata i centrala Norrköping. 

Men 2023 valde sonen en annan inriktning. Han avvecklade sitt företag och valde att satsa på en annan karriär.

– Redan innan jag öppnade butiken på Olai Kyrkogata hade jag pluggat civilekonomprogrammet vid Handelshögskolan i Örebro, berättar Merin Kuduk.

Som civilekonom jobbade han på bank i drygt två år. Men nu har 33-åringen hittat tillbaka – till Norrköping och köttbranschen. I slutet av april slår han upp portarna för TK Kött i Knäppingsborg.

Pappa Ceno drev länge köttbutik på Norr. Nu ser Merin Kuduk till att familjetraditionen lever vidare när civilekonomen lämnar banken för att öppna köttbutik i Knäppingsborgs.
Pappa Ceno drev länge köttbutik på Norr. Nu ser Merin Kuduk till att familjetraditionen lever vidare när civilekonomen lämnar banken för att öppna köttbutik i Knäppingsborgs.

– Jag fick suget tillbaka, jag ville starta om och göra en comeback, säger han. 

Är du hemma för gott nu?

– Ja, nu känns allting bra. Det är kött jag brinner för. Det är något jag kan.

Vad var det som fick dig att gå tillbaka?

– Jag har kunskaperna och jag har erfarenheterna inom köttbranschen. Jag var sugen på att flytta in i den här lokalen redan innan jag öppnade på Olai Kyrkogata. Nu när jag såg att Soja sushi skulle stänga och lokalen var ledig kändes det helt rätt.

Men det är en annan värld nu än för åtta år sedan. Lågkonjunkturen håller ett fast grepp om Sverige och dagligen pratas det om de höga matpriserna.

– Jämför man nu med 2017 så skulle jag säga att priserna på kött i snitt gått upp med 20 procent. Just nu har vi hög inflation, då blir priserna höga.

Hur ska du göra för att hålla ner priserna och locka kunder till din butik?

– Det gäller att hitta rätt balans mellan inköpspriset och försäljningspriset. Jag har långa och bra kontakter med leverantörer och allt som säljs i butiken produceras här, jag står för styckningen och köttmalningen, säger Merin Kuduk, som kommer att driva butiken på egen hand.

Tror du det finns tillräckligt många som går till en köttbutik? Finns det inte en risk att människor samlar sina inköp på ett ställe när det är tufft?

– Så länge man ser det här som ett hantverk kommer det alltid att finnas en marknad. Jag har hittat en nisch, kvalitetskött till förmånligare pris, som jag tror på.

Merin Kuduk flyttar in där Soya sushi tidigare låg. "Jag var sugen på att flytta in i den här lokalen redan innan jag öppnade på Olai Kyrkogata".
Merin Kuduk flyttar in där Soya sushi tidigare låg. "Jag var sugen på att flytta in i den här lokalen redan innan jag öppnade på Olai Kyrkogata".

Det har varit en rätt så stor rotation av hyresgäster i Knäppingsborg, hur ser du på det?

– När det gäller övertagandet av den här lokalen har allt fungerat bra. Jag har bara gott att säga om hyresvärden Castellum.

I början av mars blev affären klar. Sedan dess har Merin Kuduk renoverat om delar av lokalen. Det har blivit nya inventarier, ny målarfärg och delvis nytt golv. Han hoppas att hinna klart med allt till slutet av april.

– Utöver kött, korvar och andra charkuterier kommer jag att ha ett par hyllor runt om i butiken med kompletteringsvaror, säger Merin Kurduk och lyfter saker som ost, kryddor och bröd.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi svenskar ska äta mindre rött kött och chark – max 500 gram i veckan. Vad tycker du om det?

– Jag tycker inte att man ska äta kött varje dag. Men när man gör det ska det vara bra kött, säger Merin Kuduk.

Som vi tidigare berättat genomgår hela Knäppingsborg en makeover. 

– Det här passar bra in i vårt fokus på mat och dryck, säger Emil Colldin, chef för kommersiell förvaltning på fastighetsägaren Castellum i en kommentar.

Karta: Knäppingsborg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!