Vi kliver in i ett gigantiskt rum. Kylan riktigt slår emot oss. Här inne i frysen, i 26,9 minusgrader jobbar Mikael Engdahl ungefär fyra timmar varje dag. För att hålla kylan borta bär han en varm overall och handskar när han arbetar. Huvan drar han upp för att skydda huvudet. Under overallen har han en tröja och ett par mysbyxor. Han har ordentliga skor med tjock gummisula.
- Det gäller att ha bra grejer. Sen håller du värmen när du jobbar, säger han.
Inne i frysen står höga pallställ, prydligt packade med varor. Det är glass, kött och fisk. Varje pass i frysen är mellan en och en halv till två timmar. Han säger att han aldrig hinner börja frysa.
Vad säger du till dem som klagar på kylan ute just nu?
- Jag har det värre. Nej allvarligt, jag kan dra den vanliga klyschan "Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder". Det är faktiskt bara att klä på sig, svarar han.
Kylig syssla
Matz Glimhed, NT:s fotograf, får efter ett tag problem att fota inne i frysen, det blir för kallt utan vantar. Jag själv har kört åkarbrasa under tiden som Mikael har fått posera i sin gröna overall. Andedräkten står som rök ur munnarna på oss alla tre. Mikael Engdahl säger att arbeta i frysen är som vilket lagerjobb som helst och att han trivs med sin kyliga sysselsättning.
- Det är skönt att på sommaren kunna gå in i frysen när det är för varmt och gå utomhus och värma sig när det är för kallt. Det är inte många som har den valmöjligheten, säger han.
Kylig syssla
Hur är det att gå från så extremt kallt i frysen till temperaturen ute?
- På sommaren är det en väldig skillnad. Förra året var det otroligt. Men jag har knappt varit sjuk under mitt år här, säger Mikael Engdahl.
Vad väljer du; svettas en hel dag eller frysa en hel dag?
- Jag skulle inte ha något emot att gå i badshorts hela dagen, säger han.
Ute är det 16 minusgrader men när jag kliver utanför dörren tycker jag att det är ganska varmt.