Kommunens driftsbudget för de kommande åren innehåller en rejäl lönesatsning. Att det skulle vara valfläsk tillbakavisades dock när Kvartetten presenterade sitt budgetförslag för 2023.
– Det som är den riktigt stora satsningen när det gäller lön tror jag att alla partier verkligen kan stå för, men det är inte en budget som är full med valfläsk. Hade det varit så att behovet av det hade varit lite tveksamt och att vi egentligen låg ganska schysst till när det gäller löneläget i Norrköpings kommun hade jag köpt den beskrivningen, säger Olle Vikmång.
I stället handlar det, enligt Kvartettens företrädare, om att Norrköping generellt sätt har ett väldigt lågt löneläge för många grupper jämfört med landet i övrigt och om problem att rekrytera ny personal. Genom lönesatsningen ska Norrköping bli en mer attraktiv arbetsgivare.
Satsningen är utspridd på fyra år där det läggs sammanlagt 82,5 miljoner kronor på de olika personalgrupperna under 2023–2026. Det innebär att till exempel förskollärare i kommunen får 5,1 procent utöver de vanliga löneavtalen att fördela under kommande fyra åren. Eller drygt 5,9 miljoner kronor per år.
– Vi har jobbat med arbetsförhållande och arbetsmiljö, men det är också dags nu att satsa på lön, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).
– Sedan sätts ju lön i lönesamtal mellan chef och medarbetare precis som vanligt. Det är inte politikens uppgift att löneförhandla, säger Olle Vikmång.
Andra stora personalgrupper som kan se fram mot extra pengar utöver ordinarie löneavtal är barnskötare (4 procent över fyra år), lärare F–3 (3,2 procent), lärare 4–6 (2,0 procent) och undersköterskor (1,5 procent).
– För att kunna behålla den personal vi har och lättare kunna rekrytera nya så gör vi den här satsningen, säger Eva-Britt Sjöberg.
70 miljoner kronor satsas också på att förstärka bemanningen inom vård och omsorg till 2024 års nivå redan nu.
– Det motsvarar ungefär ytterligare 100 medarbetare. Vi gör det dels för att våra medarbetare ska få en återhämtning efter två års pandemi men också ur ett kompetensförsörjningsperspektiv. Att vi faktiskt ska kunna vidareutbilda våra medarbetare och då behöver vi få in fler i verksamheten, säger Olle Vikmång.
I övrigt präglas kommunens driftsbudget av många osäkerhetsfaktorer, men som vi tidigare berättat blir det inga sparkrav på någon av nämnderna även om lönesatsningen finansieras genom en omfördelning i nämnderna. Överskottsmålet slopas också för 2023. Totalt omfattar driftsbudgeten av närmare tio miljarder kronor.
– Vi har pekat ut trygghet i den kommunala verksamhet som en av prioriteringarna i den här budgeten just på grund av den osäkerhet som finns både i omvärlden och det faktum att vi har ett val i höst som kan påverka våra förutsättningar. Det gäller både det nationella valresultatet och det lokala resultatet, säger Olle Vikmång.
Inflationshotet är en av osäkerhetsfaktorerna.
– Vi har tagit hänsyn till det på så sätt att inflationsprognoserna skrivits upp och det ligger med i våra budgetförutsättningar fån början. Det kan bli värre men det kan också bli lättare. Det enda vi kan vara säkra på nu är att förutsättningarna kommer att förändras ganska radikalt fram till att vi fattar beslut om tilläggsbudget i december, säger han.