En high-five med en okänd man på S:t Persgatan, ett kort snack med en entusiastisk moppeåkare och en vinkning till gäster på Tullens uteservering.
När justitieministern Gunnar Strömmer (M) och ett tillhörande följe bestående av Säpo, press och representanter från Lundbergs Fastigheter gör en kort stadsvandring på fredagseftermiddagen är det en och annan Norrköpingsbo som hajar till.
Under promenaden passerar vi parkeringshuset Spiran – där Norrköpingsrapparen Gaboro blev brutalt mördad i december förra året.
– Det är en del av den verklighet vi lever i i dag. Det är den här systemhotande brottsligheten som motiverar mig till att vi nu gör en total omläggning av politiken på så många områden. Det blir mer resurser, nya verktyg till brottsbekämpningen och andra arbetssätt i ett läge där vi måste återta yta för att säkerställa att vårt samhälle fortsätter vara fritt. Vi måste vidta långsiktiga åtgärder för att trycka tillbaka den här brottsligheten, säger Gunnar Strömmer.
Utöver de direkta brottsoffren drabbas också företag och tredje man av de skjutningar och sprängningar vi haft under våldsvågen. Dagens tema vid Norrköpingsbesöket var att prata trygghet med representanter från näringslivet.
– Det finns mycket samspel mellan olika aktörer i Norrköping; polisen, kommunen och fastighetsägare. Samspelet är viktigt om man ska skapa trygghet i det offentliga rummet för medborgarna. Men vi har också lyft de utmaningar som finns, säger Gunnar Strömmer.
En av utmaningarna är informationsutbytet mellan olika aktörer. Johan Ladenberg, vd för Lundbergs, berättar om de problem som finns.
– Det uppstår ibland situationer där vi känner till att en hyresgäst är involverad i kriminalitet. Men vi vet inte vad vi ska göra med den informationen. Vi skulle gärna vilja ha en enklare väg in till polisen så att informationsutbytet går snabbare, säger Johan Ladenberg.
Gunnar Strömmer inser problematiken.
– Här finns det mer att göra. Men vi river många sekretesshinder nu. Både för att polisen ska få mer information så att de kan göra sitt jobb. Men också för att polisen och andra brottsbekämpande myndigheter ska få chansen att dela med sig till andra aktörer i samhället så att de kan göra ett bättre jobb.
– Det handlar konkret om hur man kan skapa trygghet i bostadsområden. Att man måste veta vilka hyresgäster som är del av de kriminella nätverken så att man kan jobba mer preventivt och skapa trygghet för alla andra boende, säger Gunnar Strömmer.
Ett annat problem är filmerna från de kameror som Lundbergs investerat i. Då filmmaterial från kameraövervakning i regel bara får sparas i högst tre dagar, finns risk för att polisen inte hinner titta på materialet under sin utredning.
– Vi är överens om att kameror har ett väldigt viktigt syfte. De skapar trygghet och förebygger brottslighet. Och när något händer får man ett bra underlag för att kunna klara upp brottet. Jag tar med mig det här; att Lundbergs delar med sig av filmer till polisen, men att det är en fråga om hur länge de kan spara materialet. Här känns det som att det finns mer att göra, säger Gunnar Strömmer.
Bara bevakning i sig kostade Lundbergs närmare sex miljoner kronor förra året.
– Vi lägger mycket pengar på trygghetsskapande åtgärder. Pengar som vi hellre hade lagt på annat, säger Johan Ladenberg.