Moderaterna vill använda det kommunala vetot mot Holmens planer på en vindkraftsetablering i Norrköpings kommun.
– Efter noga övervägande har vår fullmäktigegrupp landat i ett nej mot planerna. Vi var inte överens men det var ett tydligt majoritetsbeslut, säger Moderaternas gruppledare Sophia Jarl, på en presskonferens på tisdagen.
Hon säger att äganderätten har varit en central stötesten i Moderaternas diskussion.
– Holmen äger sin mark och man kan ju tycka att de ska få pröva vad de vill använda sin mark till. Men samtidigt får man inte göra något som innebär en inskränkning för någon annan, att någon annans fastighet får minskat värde. Äganderätten går åt två håll, säger Sophia Jarl.
Holmen har ansökt om att få bygga totalt 32 vindkraftverk i Högsjön och Klintaberget. Av dessa ligger majoriteten inom Finspångs kommun och där finns en politisk majoritet mot planerna. Finspångs kommun kommer att använda sitt kommunala veto. Mellan nio och tolv verk ligger i Norrköpings kommun. Det är dessa som den här artikeln handlar om.
Holmens ansökan är inlämnad och ligger hos Länsstyrelsen för bedömning. Länsstyrelsen tar hänsyn till ansökan ur miljöbalkens perspektiv. Kommunen har möjlighet att säga nej till en etablering, även om länsstyrelsen kommer fram till att den är lämplig.
Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har meddelat att de säger nej till etableringen. De har tillsammans 39 mandat i kommunfullmäktige.
Centern, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har sagt ja till etableringen. De har tillsammans 36 mandat.
Miljöpartiets tre mandat räcker inte för att väga över åt något håll. Därmed blir det Vänsterpartiets sju mandat som kommer att avgöra frågan.
– Det känns bra, vi har lite av en vågmästarroll i kommunfullmäktige, det är inte ovanligt att det är vi som avgör, säger Nicklas Lundström (V).
Partiet har ännu inte bestämt hur de ställer sig i den här frågan, men deras grundinställning till vindkraft är positiv.
– Vi måste ha mer energiproduktion, både för klimatet och för elprisets skull. Men det behöver ske med hänsyn och med kompensation till dem som påverkas. Mer pengar måste gå tillbaka till samhället där vindkraften etableras.
Vänsterpartiet vill helst se en ny lagstiftning som styr hur kommuner och närboende ska kompenseras vid storskaliga vindkraftprojekt. Men en sådan lagstiftning kommer inte att vara på plats innan partiet behöver fatta ett beslut om Holmens vindkraftsplaner.
– Det är ett olyckligt läge. Men vi får fortsätta diskutera med Holmen och de som närmast berörs. Vi ska ha möten med dem nu i veckan.
Men om parterna inte kan mötas, vad gör ni då?
– Då får vi diskutera saken igen. Utan tvivel så kommer det att vara många som är väldigt arga om det blir en vindkraftetablering. Då får man väga det mot klimatomställningen och vår bräckliga energiförsörjning.
Men har ni något håll det lutar åt?
– Ja, i grunden är vi positiva till vindkraftutbyggnad i Norrköpings kommun men sen måste man se från fall till fall.
Vänsterpartiet säger att de är väl insatta i frågan men när de kommer att meddela sitt ställningstagande är ännu inte klart.
– Det beror på hur samtalen går. Men vi kommer att meddela väljarna i god tid innan valet. Högst troligt innan sommaren, säger Nicklas Lundström.