Det säger imamen Zekerijah Cajlkovic i den bosniskt muslimska församlingen. Han förklarar att tvagning och svepning av den avlidne är en viktig del av begravningsritualen, som i dag måste ske under mindre värdiga former.
De muslimska församlingarna har fått ett rum av kommunen intill bårutrymmet på Sandbyhovs äldreboende.
Undermåligt utrymme
- Det är litet och trångt och när man reparerade lokalerna blev avloppet felkonstruerat. Under tvagningen måste vi ha en person som står vid dörren och hela tiden sopar undan allt vatten som annars riskerar att rinna ut ur rummet, berättar Zekerijah Cajlkovic.
Fram till mitten av 90-talet fanns tvagningsrummet på Vrinnevisjukhuset. Då fick man inte vara kvar där:
- Tyvärr förstod jag svenska dåligt på den tiden och vet därför inte varför det blev så. Men efter det visades vi under ett antal år runt till flera olika ställen, innan vi fick rummet i Sandbyhov, säger Zekerijah Cajlkovic.
Finns bättre exempel
Han berättar att motsvarigheten i Linköping, Lilla Askan, visar hur värdigt det kan vara om saker sköts rätt. Men att tvingas ta de avlidna till Linköping för tvagning blir dyrt och omständigt för de anhöriga.
Programansvarig på vård- och omsorgskontoret Gunilla Lundgren håller med imamen om att Sandbyhov är en nödlösning men att man ansträngt sig för att tillmötesgå de önskemål som de muslimska församlingarna uttryckt.
- Men det är inte lätt i de lokaler som finns. Innan vi hittade det här rummet var förhållandena rent miserabla. Då fick man stå utanför bårrummet där det fanns en brunn och en slang och spola den avlidne med. Då är det här ändå en lösning, säger Gunilla Lundgren.
Hon berättar att en lösning nu är på gång men att det är svårt att säga när den kan genomföras.
En ansvarsfråga
- Genom åren har vi haft svårt att enas om vems ansvar det är att tillhandahålla ett tvagningsrum; landstinget, kommunen eller de kyrkliga samfälligheterna. När vi inte kunde nå en lösning ställde vi upp med Sandbyhov. Men nu är det meningen att landstinget ska ta över all bårrumsverksamhet från kommunen. När ombyggnaden av Vrinnevisjukhuset nu genomförs är det meningen att det - utöver ett centralt bårrum - också ska finnas utrymme för ett tvagningsrum. Inom de närmaste åren bör frågan vara löst, säger Gunilla Lundgren.