Nej, så dyrt är det inte att koka upp 1 l vatten
Arkivbild: SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
"NT:s sagesman i fysikaliska frågor har troligen drabbats av värmen. Att värma upp på snabbplatta är i princip inte dyrare än på en långsam platta.
Uttrycket "kilowatttimme per timme" visar att vederbörande inte är hemma i elementär fysik. Det heter kilowatt och är en effekt eller en arbetsförmåga. Energi, arbete får man fram om man gångrar arbetsförmågan med tiden.
Det påstås att det kostar en krona att koka en liter vatten. Det vore en horribelt hög kostnad.
Jag kokade upp en liter på vår vattenkokare; den ger en effekt om 2,2 kilowatt. Det tog 2,5 minuter. Man dividerar sedan 2,5 med 60 för att få fram timmar, sedan gångrar man detta med 2,2 kW, då får man ett antal kilo-
wattimmar nämligen ungefär 0,1 kWh. En tiondels kilowattimme kostar cirka 10 öre - inte en krona. Det är illa nog som det är.
Om man avser att koka bort, torrkoka, en liter vatten kan man nog komma upp i de siffror NT nämnde, men vad är det för vits med det?"
Så långt Åke Jönsson. Så här efteråt är det svårt att fastställa vad vår sagesman på Vattenfall har sagt, och vad som eventuellt kan vara vår egen missuppfattning eller vantolkning. Åke Jönssons utsaga får alltså stå som det gällande svaret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!