Förnybar el från sol och vind är inte riktigt Norrköpings grej. Det visar senast tillgängliga statistiken från Energimyndigheten.
I Östergötland ligger Norrköpings kommun i bottenskiktet när det gäller installerad solel per invånare. 2021 hade Norrköping 1 312 installerade nätanslutna solcellsanläggningar med en sammanlagd effekt på 25 watt per invånare. Bara Finspång och Åtvidaberg ligger sämre till räknat på solel per invånare med 22,5 respektive 22 watt.
Lägg dessutom till att Norrköping är en av de östgötska kommuner som fortfarande inte har något vindkraftverk i drift inom kommunen. Av sammanlagt 141 installerade vindkraftverk (2021) i Östergötland finns inte ett enda i Norrköpings kommun.
Men någonting har hänt. Ökningen är kraftig när det gäller solcellsinstallationerna. Jämfört med 2020 ökade antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Norrköpings kommun med 354 stycken under 2021.
– För oss var det dels en ekonomisk fråga, men också absolut en miljöprofileringsfråga. Det i kombination med att jag tycker det är kul och intressant. Jag har alltid varit teknikintresserad, säger Markus Westerberg, vd för Knut Westerbergs Repslageri.
Det anrika Norrköpingsföretaget, som funnits sedan 1889, tog beslutet om en stor solcellssatsning 2018. Sammanlagt 276 solpaneler finns på taket till företagets lokaler.
– Jag förstod tidigt att potentialen fanns eftersom vi har stora ytor och inte så mycket skuggning.
– Vi har inte blivit besvikna jämfört med kalkylerna. Solcellerna levererar ungefär 80-100 Megawattimmar el per år. Vi har en egen elförbrukning på runt 100 Megawattimmar per år så vi köper fortfarande en del el såklart, säger Markus Westerberg.
Å andra sidan säljer de också el ut på elnätet när solcellsanläggningen producerar mer än företaget gör av med.
– Vi får ändå hyfsat påslag på timpriserna. Det är en helt ok affär att sälja faktiskt, säger Markus Westerberg.
Investeringen i solcellsanläggningen kostade Westerbergs Repslageri runt en miljon kronor.
– Då fick vi också bidrag på 30 procent hela kostnaden. Det var också en bidragande faktor att vi gjorde det, säger Markus Westerberg.
I Kättsätter bor familjen Mårdh/Sandelin. I vintras slog de till och installerade sin solcellsanläggning på taket till villan.
– Det är miljötänket framförallt som är anledningen. Vi vill lämna så små kostnader som möjligt till framtida generationer. Vi tar definitivt klimathotet på allvar, säger Sven Mårdh.
Deras solpaneler skiljer sig från många andra på marknaden. Bara ett par millimeter tjocka syns de knappt på taket. 270 000 kronor kostade hela paketet.
– Vi valde dem av flera skäl. Det är svensktillverkat och innehåller inget kisel. Det ger 90 procent mindre CO2-utsläpp vid tillverkningen jämfört med kiselplattor, säger Ann-Charlotte Sandelin.
– Det ska ge oss 8 000-9 000 kilowatttimmar per år. När vi flyttade in i huset hade vi en årsförbrukning på cirka 15 000 kilowattimmar men nu har vi bytt en del utrustning i huset och ligger på runt 11 000-12 000 per år. Hittills har det funkat som vi hoppats. Kalkylerna verkar hålla vad de lovat.
Finns det nånting negativt?
– Man blir lite beroende av appen och kollar den hela tiden. Sedan i morse har vi producerat 23,5 kilowatttimmar trots att det är mulet, skrattar Sven Mårdh.