Norrköping - en dyr pizzastad

Pizzorna i Norrköping är de sjätte dyraste i landet. Snittpriset för en Vesuvio ligger på 61 kronor. Det visar en undersökning från OnlinePizza.

Gabriel Khamis tycker att snittpriset på 61 kronor för pizzor i Norrköping är rimligt. Foto: Fredrik Jonson

Gabriel Khamis tycker att snittpriset på 61 kronor för pizzor i Norrköping är rimligt. Foto: Fredrik Jonson

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2012-01-26 00:00

- Det är naturligtvis inte bra. Jag tror det beror på att kostnaderna för råvaror och personal har ökat. Det är inget konstigt med det, säger Enjar Mammadov, pizzabagare på Pizzeria Miami.

- Jag tycker att runt 60 kronor är rimligt. Allt har blivit dyrare de senaste åren så kostnaderna för att göra en pizza är höga. Tittar man runt om i Norrköping så varierar priserna mycket. Vissa pizzerior ligger långt under snittpriset i undersökningen, säger Gabriel Khamis, delägare
i Albrekts Pizzeria.

20 stora städer
Jämförelsen har gjort
i Sveriges 20 största städer. Billigast är Södertälje med en prislapp på lite under 51 kronor. Det är 35 procent lägre än den dyraste staden Stockholm där Vesuvion landar på nästan 69 spänn.

- 2010 var Norrköping den fjärde dyraste pizza staden. Jämfört med förra året har priserna inte ökat så mycket som i andra delar av landet, säger Per Anders Bjelkstål, pressansvarig på OnlinePizza.

Norrköping hamnar också högt på listan över antalet stamkunder hos pizzeriorna. Tre av fyra kunder gör sina beställningar från en och samma restaurang.

- Runt 80 procent av de som köper pizzor är stamkunder. Alla kunder är lika viktiga, men jag ser gärna att vi får fler stamkunder då de är mycket viktiga, säger Gabriel Khamis.

- 90 procent är stamkunder hos oss. VI ligger i ett område där många jobbar och bor. Det är de som kommer till oss, säger Enjar Mammadov.

Pizzatrender
Det finns även trender
i pizzavärlden. Norrköping följer övriga landet.

- Den egenkomponerade pizzan och kebabpizzan är de vanligast beställda i Norrköping. Men Vesuvion har blivit populär igen, då många uppskattar att den är enkel, säger Per Anders Bjelkstål.

Den vanligaste beställaren är män mellan 25 till 34 år. Hälften av alla tillfrågade svarade att de köper pizza minst tre gånger per månad.

Men det är inte bara den runda maträtten som är viktig för svenskarna. Vid beställningarna valde 76 procent även sås i någon form till pizzan. Förra året var de mest populära var kebab-, bearnaise- och vitlökssås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om