Norrköping i topp för flytt till hemsjukvård

Jobbet att flytta över hemsjukvården till kommunen fortsätter. Bara drygt hälften, 117 landstingsanställda, har tackat ja till gå över i kommunens regi.

Norrköping2013-06-12 06:30

Den 1 januari 2014 är det tänkt att kommunen ska ta över hemsjukvården som i dag ryms inom landstinget. I veckan blev det klart att drygt hälften av de 241 tillfrågade landstingsmed-arbetarna i Östergötland har tackat ja till att byta arbetsgivare.

När den här reformen genomfördes i Jönköping tackade 80 procent av de berörda i personalen ja till att bli kommunanställda.

– Det är inte katastrofläge. Om man ser till vilka kompetenser vi har fått över till kommunerna så är det här ganska bra, säger Fredrik Sjöstrand (M), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Positivt i Norrköping

Av dem som berörs i Norrköping har 57 procent tackat ja, vilket är den näst högsta siffran i länet. Av 82 personer har 47 accepterat att bli kommunanställd. I Linköping är motsvarande siffra 50 procent.

I Valdemarsvik har 100 procent tackat ja, men de är å andra sidan bara åtta personer.

I Finspång verkar man inte alls lika förtjust i att byta arbetsgivare. Endast 2 av 16 har tackat ja, vilket motsvarar 13 procent.

I Söderköping berörs åtta personer varav 3 tackat ja, det vill säga 38 procent.

– Det vi kan se är också att undersköterskorna har tackat nej i ganska stor utsträckning, säger Fredrik Sjöstrand.

Till antalet är det flest distriktssköterskor som har tackat ja. Av totalt 77 i länet har 34 tackat ja. Arbetsterapeuterna utmärker sig genom att största andel går över, av 34 tillfrågade i länet har 29 tackat ja.

Inte orolig

NT har tidigare rapporterat om hur vård- och omsorgskontoret i Norrköping varnat för att kommunen inte är redo att ta över ansvaret nästa år. Men Fredrik Sjöstrand anser att tidsplanen är rimlig.

– Nu kommer man att kartlägga exakt vad för personer som tackat ja och sedan gäller det att kommunerna gör kompletteringsanställningar under hösten, säger han.

I Östergötland innebär det att 124 personer väljer att stanna i landstinget trots att deras tjänster blir övertaliga eftersom deras arbetsuppgifter försvinner.

– Vi ser ingen risk att behöva avskeda någon, vi har vakanser inom landstinget, bland annat har vi brist på sjuksköterskor.

Men då kan man fråga sig om landstinget är lite tacksamma att några väljer att stanna?

– Nej, vi är helt beroende av att det här kommer fungera i kommunerna annars kommer de här patienterna hamna på sjukhus vilket kommer leda till tillgänglighetsproblem.

Berörda yrkesgrupper

Distriktssköterskor

Sjuksköterskor

Undersköterskor

Skötare

Sjukgymnaster

Arbetsterapeuter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om