Norrköpings hamn görs om: Så här blir det

Norrköpings hamn flyttar ut från stadskärnan och bygger om för en miljard kronor. "Vi växer hela tiden. Det är nödvändigt att tänka nytt om vi ska möta våra kunders behov" säger Henrik Åkerström, vd Norrköpings hamn.

Norrköpings hamn på Händelö.

Norrköpings hamn på Händelö.

Foto: Linn Koch-Emmery

Norrköping2019-07-19 18:00

En förlängd kaj, djupare hamnbassäng samt 35 000 kvadratmeter ny hamnplan finns i planen. I samma veva sker en modernisering av verksamheten för att bli mer effektiv och hållbar.

I samband med nybyggnationerna i den inre hamnen flyttar den nuvarande industriverksamheten från stadskärnan och ut till området kring Pampushamnen på Händelö. Cirka en miljard kronor investerar Norrköpings kommun i ombyggnationen ute vid Pampushamnen som förväntas vara klar 2023. Bland annat ska en helt ny kaj på 220 meter byggas som kräver muddring av havsbotten.

– Den kommer ha ett djup på 14,2 meter. Det blir ett omfattande arbete men kommer leda till att vi på sikt kan få in större fartyg till kajen, säger Henrik Åkerström, vd för Norrköpings hamn.

Det kan finnas kostsamma nackdelar att bygga kaj i den typen av lerbotten som finns ute vid Pampushamnen men Henrik Åkerstam menar att fördelarna med flytten väger upp nackdelarna. En samlad verksamhet snabbar upp upp arbetsprocessen och dessutom får fordonstransporterna en närmare resväg från E4an och slipper åka in till stan.

Utöver den nya kajen kommer det byggas 35 000 kvadratmeter ny hamnplan för att förenkla hanteringen av olika sorters gods samt göras en rad förändringar för att modernisera verksamhetens struktur.

– Målet är en mer effektiv och hållbar arbetsplats, på sikt kommer det leda till att vi arbetar mer automatiserat och digitaliserat, säger Henrik Åkerström och tillägger att mer konkret innebär det att datorer och maskinen kommer sköta mer av det fysiska arbetet medan människan spelar en mer logistisk roll.

Några tecken på nedskärningar på mänsklig arbetskraft verkar dock inte finnas på horisonten just nu. Hamnens verksamhet växer stadigt och i dagsläget har man 160 anställda med åtta nyanställningar i år.

– Vi växer hela tiden vilket är roligt men då är det också nödvändigt att tänka nytt för att utvecklas och möta våra kunders behov, säger Henrik Åkerström.

Han förklarar att den nya verksamheten kommer ske på en mer koncentrerad yta utspritt på fler timmar, exempelvis är det sannolikt att den nya hamnen över tid kommer vara öppen dygnet runt för att öka ruljansen.

Det är bland annat det ökade intresset för Norrköping som produktions- och konsumtionsområde som ställer nya krav på den här typen av modernare logistik och hållbara fraktmöjligheter. De senaste åren har det skett en fördubbling av containertrafiken in i Östersjön och Norrköpings hamn märker av ökningen.

– På grund av vårt geografiska läge är vi ett nav för både lokala och internationella verksamheter, det finns många fördelar med att transportera till just Norrköping, säger Henrik Åkerström.

Hamnens huvudfokus är dess kunder och kraven på miljövänliga fraktalternativ från företag blir allt vanligare.

– Jag tror att det i grund och botten är ett konsumentkrav. Vi skriver allt oftare avtal om hållbarhet med kunder, det blir fler och fler som ställer krav på klimatvänliga leveransmetoder och vi måste anpassa oss, säger Henrik Åkerström.

Norrköpings hamn strävar efter att bli en fossilfri verksamhet. Redan nu sker en övergång till att använda fossilfria bränslen samt eldrivna maskiner och fordon. Dessutom pågår bygget av en elektrifierad järnvägsanslutning mellan Södra stambanan och hamnen för att man ska slippa använda diesellok på land.

– Det satsas på närsjöfart i Östersjön just nu och att få arbeta med den här verksamheten är lite utav en godisbutik för mig som logistiker, avslutar Henrik Åkerström och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!