Norrköpings vatten köps tillbaka?
Norrköping kanske tvingas köpa tillbaka VA-verksamheten, värd 420 miljoner, från Sydkraft. Men kommunalrådet Mattias Ottosson vill inte köpa. Och Sydkraft vill inte sälja.
Nyligen föreslog också vänsterpartiet att Norrköping utreder möjligheterna att köpa tillbaka anläggningarna. Någon utredning blir det inte. Men det kan ändå gå vänsterpartisternas väg.
- Vi kanske tvingas av en nya lag att köpa åtminstone 51 procent av aktierna i Sydkraft Vatten, säger kommunalrådet Mattias Ottosson. Sedan skulle kommunen i egenskap av majoritetsägare kunna låta Sydkraft driva verksamheten.
Från 2006
- Lagförslaget betyder också att kommunen måste klara VA-frågorna i samband med att nya bostadsområden kommer fram. Då får vi två huvudmän, Sydkraft för befintliga anläggningar och kommunen för nya. Det är ohållbart.
Om lagförslaget går genom gäller det från 1 juli 2006. Om Norrköping får någon särbehandling återstår att se. Mattias Ottosson har ännu inte tagit upp frågan med Sydkraft. Han vill först se vad riksdagen klubbar.
Privat och vinst bättre
Göran Tunesson, Sydkraft Vatten AB, gör också tummen ned åt lagförslaget.
- Vi vill inte bara driva verksamheten som i dag utan vi vill att VA-verksamheten fick drivas med vinst, precis som elmarknaden, säger han och tillägger att Sydkraft visat att också VA-sektorn kan drivas effektivt och bra av privata entreprenörer.
VA-anläggningarna i Norrköping är värda 420 miljoner kronor i dag. När kommunen sålde för några år sedan var värdet drygt 300 miljoner kronor.
VA-verksamheten ingick i NME, som kommunen sålde i två omgångar. Först 49 procent sommaren 1999 för 1,35 miljarder kronor. Så resten, 51 procent, året därpå för ungefär samma belopp.
Ekonomiskt trängd
Kommunen hade tidigare plockat ut kassaförstärkning ur NME, men nått en gräns för ytterligare uttag. Men även NME behövde friska pengar och kompetens för att långsiktigt kunna utvecklas som ett diversifierat företag. Och de resurserna hade Sydkraft. Kommunen, hårt trängd ekonomiskt, kunde fokusera på vård, skola och omsorg.
I NME-försäljningen ingick el- och värmesektorn, samt delar av Norrköpings stadsentreprenad (ej OSA-verksamheten och parkeringsvakterna).
Köpte Louis De Geer
Kommunen hade många hål att stoppa NME-pengarna i. Man betalade av miljardskulden, satte pengar i pensionsfond för kommunanställda. Och så köptes Louis De Geer för 355 miljoner kronor. Tanken har sedan dess varit att sälja konsert- och kongresskomplexet bara tiderna/priserna blev bra. Men fortfarande äger kommunen Louis De Geer. Utöver ränteintäkter på placerade pengar har inga NME-pengar gått in i kommunal verksamhet.
Hur kommunen ska finansiera ett eventuellt återköp är oklart. Och anser kommunpolitikerna, att det krävs en reservvattentäkt för Glan, då kan det bli kommunen som får fixa det. NT berättade häromdagen att Sydkraft inte anser att någon täkt behövs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!