Det var efter att östgötske riksdagsledamoten Eva Lindh (S) ställt frågor till ministern med ansvar för arbetslivsfrågor som NT:s granskning blev till en debatt i riksdagen.
Eva Lindh reagerade kraftigt efter att ha tagit del av NT:s rapportering om gigarbetarnas arbetsvillkor som ledde till en strejk i Norrköping. Hon sa att budens arbetsvillkor var orimliga.
NT kunde avslöja att Wolts bud arbetar under slavliknande förhållanden när de levererar mat till Norrköpingsborna. Timlönen kan ligga på 17 kronor och arbetsdagarna vara tolv timmar långa. "Vi känner oss utnyttjade", berättade buden för oss. NT:s läsare reagerade starkt på matbudens situation och många ville bojkotta Wolt-appen.
Under debatten i riksdagen på fredagen ville Eva Lindh veta om den ansvariga ministern kommer att agera efter det som framkommit i NT:s granskning.
– Woltarbetarna strejkade mot sin arbetsvillkor och Norrköpings Tidningar har skrivit om de helt orimliga villkoren. De intervjuade säger själva att "de använder oss som slavar". Tycker statsrådet att det här är rimliga förutsättningar?, frågade Eva Lindh.
Nina Larsson sa att regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka om plattformsdirektivet, ett EU-direktiv som bland annat ska stärka rättigheterna för de som jobbar via digitala plattformar, kan användas i svensk lagstiftning. Hon vill också avvakta Arbetsmiljöverkets rättsliga tvist mot Wolt som kommer att avgöra vem som har arbetsmiljöansvar för buden.
– Jag välkomnar att NT gjort en så här bra reportageserie som öppnar folks ögon för att det här förekommer, sa Eva Lindh.
– Jag håller med, den här typen av missförhållanden på arbetsmarknaden hör inte hemma i Sverige, sa Nina Larsson.