I slutet av april spred sig nyheten. En fjärdedel av de boende på ett äldreboende i Solna sades ha dött under coronapandemin och Aftonbladet rapporterade om att siffran även stigit. I SVT berättade en anställd om hur personal i bristfällig skyddsutrustning gick mellan smittade och friska boende. Det var även SVT som var först med att berätta om den anmälan till Arbetsmiljöverket som gjordes av Bergas skyddsombud och som var starten på den hårda kritiken i media.
Företaget bakom det aktuella äldreboendet i Solna heter Temabo som i sin tur drivs av A&O Ansvar och omsorg AB. Huvudkontoret ligger i Norrköping och vd är Norrköpingssonen Sakarias Mårdh.
– Det som hände var att skyddsombudet på vårt boende i Solna lämnade in en så kallad 6:6a, en begäran till arbetsgivaren från ett fackförbund. Vi delar inte riktigt den bild som har förmedlats via anmälan och medier och vi har haft Arbetsmiljöverket på inspektion hos oss som muntligen har bekräftat att de inte hittat några brister, säger Sakarias Mårdh.
Han menar att antalet dödsfall av corona på boendet som av SVT har angivit till minst 35 personer har varit kraftigt överdrivet.
– Det är långt över den faktiska summan, men mer specifik än så vill jag inte vara på grund av patientsekretessen. Vi vill på inget sätt förringa varje enskilt dödsfall men vi har totalt haft cirka 40 dödsfall i hela Sverige på grund av corona i våra 25 verksamheter, vilket visar på att siffrorna kring verksamheten i Solna är överdrivna, säger Sakarias Mårdh.
Uppgiften att personal har gått mellan sjuka och friska boende utan skyddsutrustning menar han inte heller stämmer. Sakarias Mårdh berättar också att smittan på boendet redan mer eller mindre var över när anmälan lämnades in i april, men att situationen på äldreboendet Berga har stuckit ut. Han menar att det har varit en extremsituation på boendet, men inte så extrem som skyddsombudet slagit larm om.
På Arbetsmiljöverket bekräftar man att det har gjorts en inspektion på boendet den 14 maj, men kan inte bekräfta om något besked har getts muntligt.
– Vi håller på med handläggningen i ärendet och hoppas snart kunna komma med ett skriftligt beslut, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.
Totalt har Arbetsmiljöverket fått in ungefär 140 stycken 6:6a-anmälningar från skyddsombud gällande coronasituationer under våren och försommaren. Den bransch som fått flest anmälningar är linjebussverksamhet. På andraplats kommer vård och omsorg i särskilda boendeformer för äldre personer.
– Berga är ett av de boenden i Sverige som fick in smittan tidigt, och de boenden som fick in smittan tidigt är också de som fick en snabb smittspridning. Det här var precis i början också, när mycket var väldigt oklart i hur man skulle hantera smittan. En sak som vi lärde oss då var att vi inte bara kan gå på de fem symptom som då ansågs vara tecken på corona: Ont i halsen och huvudet, feber, snuva och hosta. Efter situationen på Berga insåg vi att vi måste hantera alla fall som avviker från normaltillståndet som misstänkta fall av corona, säger Sakarias Mårdh.
I samma veva som skyddsombudet lämnade in sin begäran till Arbetsmiljöverket polisanmäldes även Berga och en förundersökning om arbetsmiljöbrott inleddes. Förundersökningen är fortfarande pågående och arbetsmiljöbrotten som företaget misstänks för är vållande till kroppsskada eller sjukdom samt framkallande av fara för annan. Sakarias Mårdh kommenterar förundersökningen:
– Det är bra att vi får en utomstående granskning av verksamheten eftersom det varit så mycket desinformation i media. Vi är övertygade om att den kommer visa att vi gjort allt vi kan utifrån förutsättningarna i pandemin. Dock vet vi inte vem som polisanmält och vad polisanmälan avser ännu.
Som vd för företaget är det också han som varit den mest synliga representanten i kritikstormen.
– Det är klart att allt det här har varit jobbigt. Jag upplever också att jag inte riktigt har fått presentera min bild av allt heller. Men det är klart att man blir utsatt som vd för ett sådant här företag när vi har de utmaningar vi har idag med en pågående pandemi. Överlag har inte de boende eller deras anhöriga varit oroliga och det är ändå något som har känts väldigt bra, säger Sakarias Mårdh.
A&O Ansvar och Omsorg är ett av Sveriges allra äldsta privata företag för äldreboenden. Det var Sakarias Mårdhs pappa som startade företaget 1993. Sedan dess har de vuxit och har idag 25 boenden och flera vårdcentraler på olika ställen i landet. I Östergötland finns fyra boenden i Norrköping, ett boende och en vårdcentral finns i Söderköping.
– Det är klart att arbetet har varit väldigt speciellt den senaste tiden, det är fokus på lite andra frågor. Vi är till exempel inte helt vana vid att sitta en hel dag i ledningsmöten och diskutera skyddsmaterial. I stort sett är corona det enda vi har diskuterat sedan i februari, säger Sakarias Mårdh.
Diskussionerna har innehållit många praktiska saker. Dels har de fått hitta egna vägar till producenter av skyddsmaterial i till exempelvis Kina, då leverantörer närmre Sverige haft slut på sina lager. Det allra största problemet har enligt Sakarias Mårdh kanske varit det sociala för deras vårdtagare. A&O Ansvar och Omsorg införde ett besöksstopp redan den 11 mars. Sedan dess har de försökt att få till åtminstone en viss del av interaktionen mellan de boende och deras anhöriga.
– Vi har bland annat köpt in ipads för att de ska kunna ringa videosamtal till sina nära och kära. Det mest spännande nu är kanske att vi nu kan erbjuda säkra besök där man som anhörig kan möta sina äldre utomhus med hjälp av plexiglas trots pågående besöksstopp, vilket har varit mycket uppskattat.
Sakarias Mårdh hoppas att läget snart ska förbättras. Men han tror också på att det kan komma ytterligare en smittvåg till hösten. Då anser han att en tydligare strategi och klara regler för hur äldrevården ska arbeta nationellt måste finnas.
– På våra boenden är det ganska god stämning just nu, de allra flesta verksamheterna har ingen smitta alls. Men jag kan känna att det finns lite orättvisa i att det är sjukvården som får alla applåder. De är absolut förtjänta av all uppskattning, men personalen inom äldrevården glöms ofta bort känns det som. Det här är ändå en yrkesgrupp som har hanterat en helt egen nivå av pandemin, ofta helt i det tysta.