Sedan sju år tillbaka bor de året om i Graversfors i ett hus på 60 kvadratmeter. De vill bygga ut men får inte bygglov. Totalt är det cirka 22 hus som inte får bygga ut.
Nu när kommunalt vatten och avfall ska dras in höjs avgifterna. Enligt kommunens nya regler så måste tomtägarna bland annat betala efter hur stora tomter de har. Inte efter hur långt kommunen måste gräva för att göra installationerna. Det gör att anslutningskostnaderna överstiger taxeringsvärdet för en del, ibland med hundra tusen kronor eller mer.
Vill bo kvar
– Vi vill gärna ha kommunalt vatten och avlopp men vi kommer inte att ha råd. Vi som valt att bo här ute permanent är mest pensionärer som tagit sina sista sparpengar till detta. Vi trivs här och vill bo kvar, säger Eva Johansson.
Men problemen hopar sig. De nya taxorna för kommunalt vatten och avlopp kostar 171 000 kronor för en tomt på högst 800 kvadratmeter med ett hus. Om tomten är större betalar fastighetsägaren 45 kronor per kvadratmeter som tomten överstiger. För paret Johansson, som har en tomt på tre tusen kvadratmeter, skulle det bli en kostnad på 270 000 kronor, som också är den högsta kostnaden om man har tre tjänster.
Räknat mycket
– Jag har räknat mycket på det här. Kommunen säger att kostnaderna enbart täcker 75 procent av utgifterna. Självklart behöver de betalt för hela kostnaden, så om de lägger på så att vi står för hundra procent av kostnaden blir det i alla fall billigare än detta förslag, säger Bo Johansson.
Kommunen gräver enbart till tomtgränsen. Resterande anslutning på tomten måste var och en betala. Dessutom är det olika avgifter beroende på hur många ledningar man har kopplade till fastigheten och hur många förbindelsepunketer som finns.
Rättvisare
– Det finns oändligt många möjligheter för att räkna taxan nu. Nu tar vi hänsyn till hur stor tomt det är. Man hade kunnat valt att räkna efter hur långt vi gräver i gatan. Det här är något sorts mellanting i taxa för att göra det rättvisare, säger Michael Botvidsson, affärsområdeschef på Vatten och avfall.
I Graversfors drabbas cirka 90 tomtägare av de här nya reglerna. Då kommunen också anser att husen ligger för nära järnvägen för att få byggalov tycker paret Johansson att de drabbas dubbelt.
I stan ges bygglov
– Tåget här ute är inget mot hur spårvagnen lät på Taborgsbergsvägen där vi bodde förut. I stan får man bygga nära spårvagnar och järnvägen med nya byggplaner. Men här ute, där vi nästan inte hör tågen, får vi inte bygga ut på grund av störande ljud, säger Eva Johansson.