NT med i kampanj för tryckfriheten

I dag genomför Norrköpings Tidningar och ett stort antal andra dagstidningar i Sverige en tryckfrihetskampanj. Detta för att uppmärksamma att tryckfriheten inte är ohotad.

Norrköping2006-08-30 04:00
Tryckfriheten i Sverige är grundlagsstadgad och borde därmed vara helt ohotad. Men det är den inte, enligt branschorganisationen Tidningsutgivarna.
De menar att det på senare år bland annat har skett inskränkningar i offentligheten. Det kan röra sig om svårigheter att få tag på förundersökningar hos polisen eller att ta del av pass- och körkortsregistret. Enligt dem vill även EU reglera alltmer på medieområdet.
Tidningsutgivarnas direktör, Pär Hultengård, tycker sig se en attitydförändring när det gäller synen på tryckfrihet. Han anser att statliga myndigheter har blivit mer restriktiva i sin tolkning av tryck- och yttrandefriheten.
- Tryckfriheten uppfattas inte som den viktiga del av demokratin som den faktiskt är, säger Pär Hultengård.

Enkelt ställningstagande
Norrköpings Tidningar är en av de dagstidningar som valt att delta i kampanjen. Chefredaktören Karl-Åke Bredenberg tycker att ställningstagandet är enkelt.
- Vi måste väcka våra läsares uppmärksamhet om att tryckfriheten inte är given. Vi får inte hamna i en situation där tryckfriheten begränsas. Den är informationens livskraft och ju fler som är medvetna desto bättre, säger han.

Eget utseende
Drygt 100 av Sveriges dagstidningar deltar i kampanjen men därmed är inte sagt att alla dessa tidningar förändrar sin förstasida i dag, onsdag. Alla tidningar får komponera sitt eget utseende. Att kampanjen skulle ta plats från andra nyheter i tidningen håller Hultengård inte med om.
- Det är rimligt att det tar så här stor plats. Tryckfriheten förtjänar uppmärksamhet, säger han.
Karl-Åke Bredenberg håller med.
- Diskussionen måste få ta plats såhär någon enskild gång, säger han.
Tidningsutgivarna hoppas att kampanjen ska leda till uppmärksamhet om att tryckfriheten är ansatt och generera debatt och diskussion i frågan.
Tryckfrihetsförordningen, TF, är en av Sveriges fyra grundlagar.
Den senaste tryckfrihetsförordningen antogs 1949. Sverige grundlagsfäste tryckfriheten redan år 1766, då som första land i världen.
Tryckfriheten innebär rätt att framställa och sprida tryckta skrifter, främst tidningar, tidskrifter, broschyrer och böcker, utan föregående censur eller annan förhandsgranskning.
Tryckfrihetsförordningen innebär också att medborgarna har rätt att ta del av allmänna handlingar, den så kallade offentlighetsprincipen.

Källa: Regeringskansliet,
Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om