Det är ovanligt tyst och stilla på Skärblacka bruk just nu. Samtidigt rör det sig mer människor än någonsin inne på fabriksområdet. Brukets drygt 730 anställda har utökats med cirka 1 000 extra entreprenörer som kommer till fabriken för att tillsammans med den ordinarie personalen under två veckor utföra besiktningar, rengöring, service, reparationer och inkoppling av ny utrustning.
– När det finns tryckkärl i fabrik så finns det ett visst besiktningsintervall man måste göra av utrustningen. Det är ungefär som en bil som måste genomgå en besiktning av en oberoende part, säger Peter Fors, underhållschef på Billerud Skärblacka bruk.
– Merparten av den ordinarie personalen är med på ett eller annat sätt i stoppet och jobbar enligt sitt ordinarie skiftschema. Mycket handlar om rengöring för att kunna underhålla på ett säkert eller bra sätt.
Underhållsstoppet, eller revisionsstoppet som det heter, är den enskilt största händelsen på Skärblacka bruk under ett produktionsår. Det är mängder av åtgärder som ska genomföras under de två veckor som fabriken står stilla.
– Vi har ungefär 3 000 arbetsordrar som ska genomföras under det här stoppet. Det kräver mycket planering för att ska fungerar på ett säkert sätt, säger Niklas Viggander, sektionschef Underhåll Massabruket på Billerud i Skärblacka.
Varför är det bättre att stänga ner hela fabriken istället för att för att göra det del för del?
– Det är processrelaterat. Det går inte att strypa halva delen av fabriken. Det är en flöde i fabriken som kräver en mottagare av det man producerar i ena änden för att göra slutprodukten. Därför behöver man stoppa hela fabriken. Det gör vi var 12:e månad. I samband med att vi avslutar ett sådant här stopp börjar vi så smått planera för nästa års stopp, säger Peter Fors.
Skärblacka bruk producerar cirka 460 000 ton olika produkter som kraftpapper, säckpapper och wellpappmaterial per år. Att stänga ner all produktion under två veckor är kostsamt.
– Det är som alla förstår många, många miljoner men det visar också att vi satsar pengar i säkerhet och en stabil drift. Kunderna vill ju ha saker i rätt tid. Har vi bra revisionsstopp och genomför de saker vi planerat så blir det mindre störningar i leveranskedjan också, säger Peter Fors.