Nu ska Esteröns framtid klubbas

Satsningen på det rörliga friluftslivet på Esterön kan kultur- och fritidsnämnden ta ansvar för, men ansvaret för byggnaderna bör ligga på kommunens fastighetsbolag.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2016-09-11 08:00

Det är i alla fall förslaget till kultur- och fritidsnämndens sammanträde nästa vecka.

Esteröns kommunala historia började för över 100 år sedan när ön skänktes till kommunen av staten med villkoret att den skulle vara tillgänglig för alla att besöka.

Ön var under flera år ett semesterparadis för många norrköpingsbor och där finns fortfarande, förutom huvudbyggnaden, ett antal stugor.

Esteröns framtid har diskuterats under några år och under tiden har förfallet där fortsatt.

Utredningar

2014 gjordes så en utredning om öns framtid. Olika alternativ togs fram och kostnadsberäknades, bland annat möjligheten till övernattning och servering året runt.

I våras kom en ny utredning och det är den som kultur- och fritidsnämnden nu ska yttra sig över inför kommunstyrelsens beslut.

Investeringar

Utredningen föreslår att att kommunen ska behålla ön med en satsning på det rörliga friluftslivet, men utan att göra några stora investeringar. Den föreslår en översyn av vilka byggnader och anläggningar som bör rustas och vilka som bör rivas. Enligt förslaget ska kultur- och fritidsnämnden ta ansvaret för allt detta, medan tekniska nämnden ska få ansvaret för naturvården och det naturreservat som finns på ön.

Byggnader

Tjänstemännen på kultur- och fritidskontoret skriver i sitt förslag till nämndens politiker att kontoret inte längre har någon kompetens för att ta hand om byggnader och tycker istället att det nya kommunala fastighetsbolaget bör ta det ansvaret.

Olle Vikmång (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han konstaterar att det finns ett stor engagemang för Esterön hos norrköpingsborna och pratar om att nämnden, om den nu får ansvaret för ön, ska se till att det blir möjligt att vistas där och ha en positiv upplevelse.

Båtlinje

– Problemet, som vi inte kommer runt, är att det saknas reguljär trafik till ön och kostnaden för att ordna det är för hög. Det sätter begränsningar för hur mycket resurser vi kan satsa på ön, säger han.

Frågan är då vad en satsning på det rörliga friluftslivet kan innebära.

Nästa år?

Framkomliga stigar, sittplatser, ordnade grillplatser är sådant Olle Vikmång tycker måste finnas, men i övrigt vill han inte säga så mycket förrän beslut är fattade.

Kan det ha hänt något på Esterön till nästa vår?

– Det är för tidigt att säga än, svarar han efter en stunds tvekan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om