Ny modeutbildning i Norrköping

Under måndagen startade yrkeshögskolan sin modeutbildning på Lennings. Eleverna klev in genom den tunga porten i syfte att om två år komma ut som produktutformare för klädindustrin.

Förväntansfull. Lovisa Wiman är en av de elever som startar yrkeshögskoleutbildningen till produktutformare för konfektionsbranschen.

Förväntansfull. Lovisa Wiman är en av de elever som startar yrkeshögskoleutbildningen till produktutformare för konfektionsbranschen.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2014-09-01 21:25

Trots att 20 elever väntar på caféstolarna högst upp i trapphallen på Lennings är det absolut knäpptyst. Spänningen hänger i luften den här uppropsdagen.

– Efter de senaste fyra veckornas intensiva planering ska det bli skönt att komma igång, säger läraren Karin Pettersson när hon välkomnar eleverna som samtliga är kvinnor.

– Vi hade en kille som gjorde en förfrågan men som inte hade rätt behörighet. I övrigt är det enbart tjejer som sökt, förklarar hon.

En av eleverna är 20-åriga Lovisa Wiman från Visby. Hon har bara varit i Norrköping en gång tidigare – på utbildningens prova på-dag i våras. Nu är tanken att hon ska studera här i två år.

– Jag är inte nervös direkt, snarare spänd på ett förväntansfullt sätt, förklarar hon.

Hon, som efter gymnasiet har gått en skinnkurs hemma på Gotland, säger att hon letade efter en bred och kostnadsfri utbildning som ligger förhållandevis nära hennes hemkommun.

– Jag tänkte på Stockholm, kanske Göteborg men fastnade för den här utbildningen. Jag har letat bostad här sedan i mars, säger hon och pustar ut av lättnad över att hon "äntligen i måndags" fick nycklar till en lägenhet.

Textilutbildningen som Lovisa Wiman och hennes klasskompisar ska gå är en så kallad YH-utbildning inom yrkeshögskolan. Det innebär att branschen är med och tycker till om vilka kunskaper eleverna behöver ha för att vara anställningsbara. De ställer också upp med praktikplatser.

Annika Glimrén är en av de lärare som har tagit fram utbildningens grundutformning.

– Vi ska snart gå igenom hur kursplanerna ser ut i mönsterkonstruktion, materiallära, produktionsteknik och så vidare, säger hon.

I yrkesutbildningens styrelse sitter branschfolk från såväl Stadium som Röhnisch , Trikåby och HM.

Christina Svensson från Sveriges Yrkeshögskolor berättar för eleverna att hon själv finns till hands som en kvalitetssäkrande funktion.

– Ni kommer alla att få svara på enkäter och inom en månad ska ni på ett demokratiskt sätt välja en studeranderepresentant som representerar er i styrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om